Вицепрезидентът: Актуализацията не бива да минава в графа превенция

Вицепрезидентът: Актуализацията не бива да минава в графа превенция | StandartNews.com

Варна. Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви пред журналисти във Варна, че тя самата в днешния ден не може да прецени реално кой е по-прав – този, който иска да се актуализира бюджетът, или тези, които казват, че няма нужда от актуализация. Според нея обаче не бива такъв важен въпрос да минава в графата превенция, предаде Фокус. 

"Просветеният човек е този, който няма да допусне в парламента да се случва такава ситуация, каквато се случва в последните дни по толкова важни въпроси, за които не се сяда и не се говори на една маса. Когато се решават важни въпроси, не бива да се хващаме само и единствено за превенцията, защото това би било неправилна тактика и стратегия и би било доста тежък юридически прецедент. В крайна сметка, вземането на такива важни държавнически и то управленски решения, защото това е работа на Министерския съвет, на тези, които управляват, не на Народното събрание, не на Президентската институция, не на Съдебната власт. Това е въпрос на управленците, на Министерски съвет, те трябва да кажат и да докажат с аргументи, че има нужда бюджетът да бъде актуализиран", каза още Попова и допълни, че Законът за бюджета всъщност е управленската програма на тези, които носят отговорността за днешния ден на България.

"Управленците трябва да седнат и експертно, управленски и философски да съберат всичките познания на хората и по най-добрия начин да преминем през есента, през служебното правителство. Да се направят прилични и честни избори, да дойде новото правителство, то да каже с каква програма ще управлява и тогава вече да видим как ще вървим до края на годината и има ли опасност, или не. Сега, добри специалисти, които имат авторитет и са признати, защитават едната теза, а други, също с толкова тежки аргументи, защитават другата теза и аз съм объркана", каза още Маргарита Попова. По повод отказа на Бойко Борисов да присъства в зала и да подкрепи актуализацията на бюджета, тя коментира, че не би допуснала, че ако има някаква опасност за държавата, опозицията, която е отговорна, би направила такава заявка.

"Затова си мисля, че може би ни липсват солидни доказателства, които да натежат в едната част на везната и да се кажа, че актуализацията на бюджета е важна, необходима и належаща", допълни вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай