Вицепремиери спорят за пенсиите на полицаите

Вицепремиери спорят за пенсиите на полицаите | StandartNews.com

Министър Бъчварова защити служителите си, иска възраст не повече от 50 г.

Приех редица облекчения за системата, за които всички настояваха, отвърна Калфин

Спор между вицепремиери предизвикаха предложенията за възраст при пенсиониране на военни и полицаи. Синдикатите в МВР, подкрепени от министър Румяна Бъчварова, се противопоставиха на намеренията на вицепремиера Ивайло Калфин за пенсионна реформа и в сектор "Сигурност". Те настояват минималната възраст, на която полицаи и пожарникари могат да получат право на пенсия, да не е повече от 50 г. "Реално предложението на вицепремиера Калфин е да се въведе минимална пенсионна възраст от 55 г. за заетите в системата на МВР. Как очакват старци да гасят запаленото им имущество или да пазят живота и здравето им на тази възраст!?", попита председателят на Синдиката на служителите на МВР Иван Павлов.

Профсъюзите на пожарникари, надзиратели и полицаи заявиха, че не са съгласни те да понесат основната тежест в опитите да се запуши дефицитът в НОИ и че ще отстояват позицията си в преговорите с вицепремиера Калфин. Според предложението на вицепремиера и социален министър от догодина трябва да се въведе пенсионна възраст от 50 г. и 8 месеца за заетите в силовите ведомства. След това тя трябва да започне да се вдига с по два месеца годишно до достигане на 55 г. В момента единственото условие полицаи и военни да получат право на пенсия е да са навъртели 27 г. трудов стаж, от които 18 г. в системата.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е изпратила становище до Калфин с искане пенсионната възраст за подопечните й служители да е 50 г. и да не се вдига повече. Тя припомня, че през последните десетина година изискването за натрупан стаж се е увеличило със 7 години - от 20 на 27 г. "За един пожарникар възраст от 55 г. е изключително висока", посочи и Венцислав Станков от синдиката на огнеборците. Той предвижда и вълна от напускания, което ще доведе до допълнителен натиск върху НОИ и върху бюджета на МВР заради изплащането на обезщетения.

"Предлаганите промени се правят с мисъл и грижа за работещите в сектора, но и като се отчита солидарният характер на пенсиите, изплащани от НОИ", посочиха в отговор на критиките от ведомството на Ивайло Калфин. Оттам припомнят, че редица от предложенията за законови промени дават редица облекчения по настояване на синдикатите. Такова е например правото на по-ранно пенсиониране и за бивши служители на МВР и на отбраната, както и правото на пенсиониране да става факт, без да е необходимо напускане на службата преди това. Предложената възраст от 52 г. и 10 месеца отговаря на фактическата възраст, в която униформените в момента излизат в пенсия и няма да утежнят работата на служителите в сектор "Сигурност", смята Калфин. Според него новата система ще даде възможност и за по-продължителна служба в МВР на кадри, които са необходими, въпреки че те вече получават пенсия. В същото време Калфин очаква в Закона за МВР да се направи ясно разграничаване между рисковете от полагания труд на различни позиции, така че пенсионните привилегии да се отнасят само за служителите, които работят при висок риск за живота и здравето си.

Пакетът от пенсионни промени, сред които са и тези за полицаите и военните, ще се гледа от съвета за тристранно сътрудничество на 12 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай