VII блок в ръцете на новия кабинет (ОБЗОР)

VII блок в ръцете на новия кабинет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Не e подписван договор за заем между БЕХ и "Газпром", заяви Даниела Бобева

Бъдещето на проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се решава от следващото редовно правителство. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева след днешното заседание на Министерския съвет. "Нашето правителство подава оставка, затова следващото ще довърши работата", обясни тя. И допълни, че новият кабинет ще трябва да препотвърди свършеното от правителството на Пламен Орешарски по проекта както по отношение на споразумението с "Уестингхаус", така и по въпросите с финансовите детайли. От думите на Бобева стана ясно още, че до момента са били проведени 6 тура на преговори с американската компания и предварителните данни сочат, че новият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва около 5 млрд. долара.

Но тя изрично предупреди, че цифрата е условна и е взета от доклад, който Министерският съвет е обсъдил на заседанието си. Според вицепремиера, за да стане VII блок реален проект, ще трябва да се извърви още доста път. Затова подписване на споразумение с "Уестингхаус", а впоследствие и договор за инженеринг, проектиране и строителство (т.нар. EPC контракт), би могло да се случи най-рано към края на годината, след като България вече има ново редовно правителство.

Според информацията, с която разполага Даниела Бобева, ръководството на БЕХ не е подписвало документи или договор за заем от "Газпром" за "Южен поток". Във вторник вечерта у нас се появиха слухове, че Съветът на директорите на държавния холдинг заседава и ще одобри взимането на кредит от руската компания за 620 млн. евро. С парите трябваше да бъде финансирана българската част от дейностите по реализацията на газопровода, извършвани на наша територия от съвместното дружество "Южен поток България", в което БЕХ и "Газпром" държат по 50%. От енергийния холдинг отрекоха информацията както за заседанието, така и за одобряването на заема. Което днес потвърди и вицепремиерът Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай