Вигенин: Предстоящите избори за ЕП ще са различни

Вигенин: Предстоящите избори за ЕП ще са различни | StandartNews.com

Бургас. Предстоящите избори за Европейския парламент ще са различни, защото за първи път освен за депутати, индиректно гласуваме и за председател на Европейската комисия. Според Договора от Лисабон, политическото семейство, което спечели изборите, ще излъчи и кандидат за председател на ЕК. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин в Бургас. Там той участва в дискусия на тема „България в Европейския съюз: Осигуряване на устойчиво развитие", организирана от Бургаският свободен университет (БСУ) и Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-голяма тежест би имал ЕП при налагането на своите решения, подчерта външният министър, цитиран от пресцентъра на МвНР.

Членството на България в Европейския съюз е донесло множество позитив на младите хора, каза министърът пред студентите. „Представете си какво би било, ако България не беше член на ЕС. Бихте ли могли да пътувате, да учите и да се възползвате от всички предимства, които това членство ви дава?", попита той.

През последните години повече от 60% от стокооборотът на България е със страни от ЕС, а 65% от публичните инвестиции се извършват със средства от Съюза, като те имат съществен принос за ръста на икономиката ни, обясни той. Финансовите средства, идващи по линия на европейските фондове, също носят множество позитиви, каза Вигенин.

През следващия програмен период страната ни ще разполага с 15 млрд. евро, стана ясно на дискусията.

Въпреки наличието на всички тези позитиви, финансовата криза от последните години е оказала негативно влияние върху представата на гражданите за ефективността на ЕС, каза още министърът. Според него решението на този проблем се намира в реалния икономически растеж, създаващ нови работни места, като мерки в тази посока са заложени в Пакта за растеж и работни места, приет от ЕС през 2012 г.

Стимулирането на сферата на туризма, за което трябва дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на отрасъла, ще подпомогне икономиката ни, заяви Вигенин.

Друг важен момент за Черноморския ни район е и развитието на транспорта. Министър Вигенин отбеляза, че в програмата на правителството е заложено като приоритет ускореното завършване на Коридор VIII до Бургас и Варна, магистрала „Черно море", ж.п. линията „Карнобат-Синдел" и контейнерните терминали във Варна и Бургас, както и развитието на синя зона Черно море – Средиземно море, пише пресцентърът на МвНР.

Срещата в БСУ е втора поред в рамките на инициативата на Дипломатическия институт към министъра на външните работи „Гласувам, защото се интересувам!". Нейната цел е да стимулира участието на младите хора в евроизборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай