Вигенин: Новите санкции срещу Русия няма да ни засегнат

Вигенин: Новите санкции срещу Русия няма да ни засегнат | StandartNews.com

Липсата на консултации и диалог направиха невъзможно правителството да вземе решение за кандидатура за еврокомисар, каза министърът

София. Новите санкции, които сега се договарят срещу Русия, няма да засегнат пряко България. Това заяви външният министър в оставка Кристиан Вигенин пред БНТ. Той уточни, че се надява това да са последните по отношение на Русия, тъй като всички следващи стъпки ще имат негативен ефект върху ЕС.

За предпочитание е конфликтът и военните действия да престанат и да се седне на масата на дипломатическите преговори, но това трябва да е желание на всички страни, не само на една, изтъкна Вигенин.

"На практика ситуацията в Украйна и всичко свързано с това беше основна част от нашата дейност през тази година. МВнР в последните дни се опита да събере достатъчно информация от ресорните министерства. Защитихме максимално българския интерес и смятам, че тези санкции, които сега се договарят, няма да засегнат пряко България", коментира той.

До 12 часа днес тече процедурата, при която премиерите и президентите трябва писмено да заявят подкрепят или не към този нов договорен пакет, обясни Вигенин. Премиера има цялата информация при себе си и ще може по-късно да обяви официалната позиция, изтъкна той.

По отношение на приетата актуализация на първо четене на бюджета министърът коментира, че това се разминава с вижданията на БСП. "Според мен, това предложение за бюджета не е толкова съгласувано с партиите, които подкрепяха правителството, най-вече с БСП очевидно, а по-скоро със следващите управляващи. Може би тук трябва да търсим топлата връзка между една от партиите и оформящата се нова коалиция", добави той.

"Политическото съгласуване никога не е минавало през министрите. Разбира се по важните въпроси естествено участваме и ние. Но скоростта, с която се предложиха тези промени и бяха внесени, и се правят, лиши на практика възможността от смислен предварителен дебат. Затова пак казвам, че сме в особена ситуация. Очевидно новото мнозинство в Парламента ще приеме този бюджет, но тази промяна няма как да се свързва с БСП и с нейните представители", добави още външният министър в оставка.

Левицата не се е отрекла от правителството и БСП не е единствената партия против тази актуализация, реформаторите и АБВ също са на това мнение, каза още Кристиан Вигенин. 

Вигенин бе категоричен, че не се правят назначения в"12 без 5″, както се твърди в последните дни.

В министерството на външните работи работата върви рутинно, никакви специални усилия не са поемани за някакви назначения в последния момент, сега има ротация, просто едни служители се връщат от посолствата в централно управление в София, а други заминават от централно управление към посолствата, допълни Вигенин.

Външният министър коментира и кандидатурата на България за поста еврокомисар и подкрепата в полза за Кристалина Георгиева:

"Месеци преди да се стигне до конкретна ситуация, заявявах, че на нас ни е нужен смислен дебат – първо кои ресори са важни за България и на тази база да преценим, кои биха били добрите кандидати за тези ресори. Такъв дебат така и не се състоя. На консултативния съвет при президента политическите сили се разбраха, че такава дискусия между тях ще бъде направена, за да се търси консенсусно решение, президентът го подкрепи. За съжаление, по-късно ни информира през предаването "Панорама", че следващият комисар ще бъде Кристалина Георгиева".

"Обаждал се е на европейски лидери, за да заяви, че каквото и да предложи сегашното правителство, служебното ще смени тази кандидатура и кандидатурата ще бъде Кристалина Георгиева. Такова поведение не е добро", продължи Вигенин.

"Липсата на консултации, липсата на диалог по тази тема на практика направи невъзможно това правителство да вземе решение по темата", категоричен бе външният министър в оставка.

Минимални са шансовете на Кристалина Георгиева да стане върховен представител на ЕС по външната политика, категоричен бе Вигенин. Паралелно с подкрепата на нейната кандидатура за върховен представител трябва да се водят разговори за конкретен ресор, който би поела ако не получи поста, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай