Вигенин: Народът прощава на ГЕРБ, на БСП - не може

Вигенин: Народът прощава на ГЕРБ, на БСП - не може | StandartNews.com

София. "Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече", коментира отношението към кабинетите "Станишев" и "Орешарски" депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин от ефира на "Тази неделя" по бТВ.

Политикът изрази своето недоумение от ниската подкрепа за БСП, тъй като левицата имала "най-прогресивните идеи" и "защитава интересите на една огромна част от българските граждани".

Във връзка с появилата се теза, че като външен министър той е настроил русофилите срещу БСП, Вигенин твърдо отхвърли това твърдение и заяви, че не може да се постави под въпрос европейското членство на страната, но и не може да се твърди, че кабинетът "Орешарски" е провеждал антируска политика.

На въпрос дали наистина в БСП има фараони (както твърди Кирил Добрев), Вигенин отговори: „Ако БСП иска да бъде силна, трябва да спрем това постоянно самоизяждане в медиите, никой не иска да се идентифицира с отбор, в който има постоянни крамоли. Че трябва да има промяна в отбора, това е естествено". Вигенин обърна внимание на факта, че двама от членовете на прословутата "тричленка" на Столетницата (Евгени Узунов и Катя Николова) не са били народни представители, докато Добрев ще е в парламента за четвърти мандат.

Депутатът пояси, че Изпълнителното бюро не е като някогашното Политбюро и работата в него е свързана с повече задължения, отколкото с дърпане на конците вътре в партията.

"Трябва да има минимално съвпадане между Изпълнителното бюро и парламентарната група, защото и без това не сме много сега. Едните трябва да се заемат изцяло с партията, а другите – с парламентарна дейност, защото там ще се види новото лице, новата политика на БСП. Парламентарната група е ключов елемент от възстановяването на БСП", каза още той.

Кристиан Вигенин определи срещите, които ГЕРБ провежда с парламентарно представените партии, като едно добро начало, "защото ГЕРБ от самото си създаване са били много самовлюбена партия, нейният лидер - също" и коментира неучастието на Бойко Борисов в преговорите като добър ход. 

Бившият външен министър посочи, че сега въпросът е дали със "стъпването на терена" на Бойко Борисов ще продължи пътят на българската политика към Европа или всичко ще приключи.

Вигенин застана зад прогнозата си от изборната нощ за правителство на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, като, по думите му, то има потенциал да внесе стабилност, ако се запази проявяваната до момента диалогичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай