Вигенин: Гърция няма да си реши проблема с референдума

Вигенин: Гърция няма да си реши проблема с референдума | StandartNews.com

Референдумът в Гърция в неделя ще отчете мнението на гръцките граждани, но възможността проблемът, пред който е изправена Гърция, да бъде решен само от гръцките граждани и правителство, не съществува. Това каза пред БНР Кристиан Вигенин – депутат от "БСП лява България" и член на Президиума на ПЕС.

Каквото и да се случи в неделя, от понеделник пак трябва да има преговори, пак трябва да има компромиси. Защото в днешния глобален свят, в рамките на глобалната финансова система, която имаме, и при ситуацията, в която в момента е Гърция, не може да се извади сама от такава криза. допълни той.

Според него в Гърция конструктивният диалог е изместен от емоции и безсмислено надприказване. Страната е в ситуация, в която няма как да се намери решение на проблема.

Вигенин смята, че ограниченията, които бяха наложени на Гърция с началото на спасителните програми, са довели до задълбочаване на кризата и от ПЕС са отправили своите критики в тази посока.

Европейският съюз трябва да се опита да стимулира гръцката икономика, смята Вигенин. Той припомни и един факт от 2011-а година.

"Тогавашното социалистическо правителство на Папандреу, което преговаряше по първата програма, в един момент видя, че на Гърция се налагат условия, които са неприемливи икономически и политически. Тогава, за изненада на всички, обяви, че ще предизвика референдум. Реакцията беше много остра, включително в самата Гърция, но и от партньорите. Тогава той се отказа от този референдум. Има едно емблематично изказване на Ципрас в онзи период, в което казва, че не може подобни решения да се стоварват на гърба на гръцките граждани, че това е бягство от отговорност на правителството. Виждаме обаче, че политическата среда в Гърция е такава, че референдумът се оказва единственото решение на сегашното правителство", каза той.

Това, което днес е Гърция, не може да бъде повод за гордост нито от страна на институциите, нито от страна на гръцкото правителство, завърши Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай