Вежди: Възраждаме европейското кино

Вежди Рашидов, Дарио Франческини и Марин Райков на церемонията за подписването на новото споразумение за копродукции между България и Италия

Вежди: Възраждаме европейското кино | StandartNews.com

България и Италия от днес имат нова обща мисия - да се включат заедно във възраждането на голямото европейско кино. Министърът на културата Вежди Рашидов и колегата му Дарио Франческини подписаха в Рим актуално споразумение за кинематографска и аудиовизуална копродукция. На церемонията присъстваха и посланикът ни във Вечния град Марин Райков и и.д. шефът на НФЦ Павел Васев. Франческини увери Рашидов, че Италия вярва в силата на копродукциите, които помагат на държавите от Стария континент да достигнат до общата европейска идентичност. Двамата министри обсъдиха и съвместните усилия за опазване на културното наследство. Италия ще открие училище за борба с трафика на артефакти. Български специалисти биха могли да се възползват от възможността за обучение в Рим, стана ясно на срещата. Франческини ще гостува в България през юни и тогава с Вежди ще сложат параф под още един документ - Меморандум за предотвратяване на незаконния износ на ценности и за борба с иманярството.

Франческини поздрави Рашидов за тракийската изложба в Лувъра, за откриването на 28 май на национална галерия "Квадрат 500" и за проекта за столичното Ларго. "Чух много хубави неща за новия ви музей. Искам да го видя. Готов съм да убеждавам италианците, че трябва да дойдат в България", заяви Франческини. Той покани Рашидов на 31 юли и 1 август в Милано за срещата между арт министрите на държавите участнички в "Експо 2015", въпреки че България няма павилион. Темата е "Опазването на културното наследство", а Вежди там е доста силен. Снощи по програма той трябваше да открие осмото издание на празника на българското кино в Рим, посветено на 100 години от рождението на родното седмо изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай