Василева: Строителството цели решаването на проблема с отпадните води

Василева: Строителството цели решаването на проблема с отпадните води | StandartNews.com

Бургас. Всички строителни дейности, които в момента се изпълняват, целят решаването на проблема с отвеждането и пречистването на отпадните води за осем населени места в община Несебър. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на инспекцията на Пречиствателната станция и дълбоководното заустване в Равда.

Засегнати са в Несебър- к.к. Слъчнев бряг, Кошарица, Св. Влас, Ахелой и Каблешково. По думите на министъра, пречиствателната станция е мащабно съоръжение, което ще пречиства отпадните води, формирани от 222 хил.еквивалент жители, по всички стандарти на екологичното законодателство.

Тя добави, че има забавяне още в началото на проекта. Причината е липсата на достатъчно добра подготовка на проектната документация. Забавянето е причинено и по време на тръжните процедури. Имало е дълго обжалване на тръжната процедура. Имаше и забавяне по самата ОП „Околна среда" през миналата година. "Надявам се, че всичко ще бъде компенсирано. По отношение на хода на строителните дейности имам уверението, че до старта на строителния сезон изцяло ще бъде завършено дълбоковдното заустване. Очаквам от изпълнителите да се справят още май месец", каза Василева.

По думите й, дълбоководното заустване ще отвежда водите , пречистени от пречиствателната станция на 2,5 км навътре в морето. Работи се активно и до началото на август всичко трябва да е приключило. "Дълбоководното заустане по уверение от страна на община Несебър и на изпълнителите ще бъде приключено още май месец преди започването на туристическия сезон. Това означава безопасност в зоните за къпане. Крайбрежните води ще бъдат чисти и туристите спокойно ще могат да се радват на благините на Черноморието", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай