Василева: Още ни грози опасността от санкции заради старите сметища

Василева: Още ни грози опасността от санкции заради старите сметища | StandartNews.com

Стара Загора. Все още са в ход наказателните процедури срещу България от април тази година заради наличието на стари сметища, които не отговарят на европейските изисквания, и заради закъснението на изграждането на новите регионални системи за модерно управление на отпадъците. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която инспектира обекти по европрограмата „Околна среда" на територията на община Стара Загора в неделя.

Строителите и старозагорският градоначалник Живко Тодоров я увериха, че регионалното депо край с. Ракитница, което ще приема битовите отпадъци на 12 общини с над 360 хил. души население, ще бъде завършено до края на идната година. Министър Василева призна, че от останалите 20 регионални депа най-сериозно изоставали в районите на Самоков, Ямбол и Бяла, Русенско. Тя увери, че министерството е мобилизирало целия си капацитет, за да подпомогне общините да наваксат изоставането и да бъдат използвани максимално предвидените над 800 млн. лв по досегашната европрограма за околна среда. Европейската комисия и Европейския съд били вече информирани за този напредък и министър Василева се надява, че санкциите ще ни се разминат.

В новия програмен период на ЕС – 2014-20 г. били предвидени общо 524 млн. лв за надграждане на тези системи за управление на отпадъците – основно за изграждане на компостиращи и сепариращи инсталации.

Министър Василева съобщи още, че до края на годината междуведомствената правителствена комисия, която бе създадена след опустошителните наводнения през лятото и есента, до края на годината щяла да представи предложенията си за законодателни промени. Най-важната от тях била създаването на единен орган, който ще контролира хидротехническите съоръжения. В ход било изваждането от системата на 78-те язовира в предаварийно състояние, а контролът на водоемите с неизяснена собственост засега поемали областните управители.

Министър Василева се запозна с финализирането на водния проект на Стара Загора и похвали домакините, които въпреки проблемите на старата и със затрудненото европейско финансиране, го приключва в срок.

Тя посети и единствения и у нас спасителен център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани" край Стара Загора. „Това е единственият у нас реално действащ център за лечение и възстановяване популацията на редки, защитени видове и чрез него България изпълнява международните си ангажименти за опазване на живата природа", посочи Василева. За следващата година екоминистерството отново е отпуснало 253 хил. лв държавна субсидия на спасителния център за издръжка на неговата полезна дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай