Василев с имоти за 100 млн. в София и по морето

Василев с имоти за 100 млн. в София и по морето | StandartNews.com

„Това са основно юридически лица, зад които стои Цветан Василев. Реално обезпеченото имущество, което ние сме намерили и обезпечили, е 1 041 000 000 лева плюс вземания за 380 милиона лева. От този един милиард, около 100 млн. лв. са имоти в България – в София и по морето. Има акции в други фирми на стойност над 400 млн. лв., както и дялове в дружества с обединена отговорност", заяви в студиото на „Здравей, България" Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Повод за изказването му бе поисканата конфискация на имущество на банкера Цветан Василев за над 2 млрд. лева.

„Почти не сме правили оценки. Акциите са оценени по номинал – това е първоначалната най-ниска стойност на акциите от капитала на едно дружество. За имота в Швейцария, ние сме взели парите, които са платени за този имот плюс подобренията, които са направени там и таксите, които са платени. 48 млн. лв. е този имот. 39 млн. лв. реално са заплатени, повече от милион са заплатени за нотариални такси. Отделно за ремонт на сградата", добавя Пламен Георгиев.

Припомняме, че държавата поиска конфискация на имущество на банкера Цветан Василев за над 2 милиарда и 200 милиона лева. Искът е рекорден не само за България, но и за Европа.

Комисията за конфискуване на незаконно придобитото имущество в продължение на година и половина е събрала доказателства за имуществото на Цветан Василев. После била наета печатница, за да бъде отпечатано всичко това. А за превоза му до тази стая, където се съхраняват, е бил нает специален транспорт.

Резултатът - искането на запор върху апартаменти и къщи в България, имение на Женевското езеро, коли, акции в предприятия, над 280 ценни картини, както и редки монети.

Спопред Комисията за конфискуване на незаконно придобитото имущество, през сложна верига от юридически и финансови операции банкерът е станал собственик на активи за 2,2 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай