Варим по 30 л ракия без акциз

Варим по 30 л ракия без акциз | StandartNews.com

За да се ползва облекчението, алкохолът трябва да е произведен в домашни условия

Всяко домакинство да може да произвежда в домашни условия до 30 литра ракия годишно без да плаща акциз, предлагат депутатите Емил Димитров - Ревизоро (Патриотичен фронт), и Стефан Кенов (БДЦ). Специално се посочва, че ракията трябва да е от грозде и плодове собствено производство и да е за лично потребление. В момента всяко домакинство има право да вари до 30 литра ракия в селски казан (специализиран малък обект за дестилиране), за които дължи акциз в размер на 50% от налога за алкохола в магазина, или 2,50 лв. на литър от 40 градуса. Целта на предлаганата промяна е да се съхрани една българска традиция, свързана с производството на ракия в домашни условия, гласят мотивите на депутатите. Като се подчертава, че ракията не трябва да се продава.

Емил Димитров изнесе стряскащи данни за дейността на казаните за варене на ракия, които доказват, че те работят изцяло в сивата икономика. Регистрираните в страната 1573 казана за ракия са декларирали едва 290 хил. литра произведен алкохол за 2015 г. Приходът за хазната от казаните за година е 734 000 лв. "Данните на МФ безапелационно показват, че половината грозде, което се произвежда, отива в този сив сектор. А приходите от един казан са 1,27 лв. на ден", заяви депутатът.

От общо 20 000 подадени месечни акцизни декларации от казаните, в едва 6600 се декларира дейност. В 90% от декларациите се посочва, че са произведени под 100 литра алкохол, заяви Емил Димитров. А в 1800 от декларациите (27%) са посочени дори под 15 литра ракия. При положение, че от един 500-литров казан само от едно зареждане се произвеждат около 80 литра 40-градусова ракия. Само в 55 от декларациите се посочва, че са произведени над 300 литра ракия. Официалните данни показват, че казаните или работят малко, или крият много. Според Ревизоро с казаните се укриват 300 млн. лв. от ДДС и акциз годишно. Ако казаните не изсветлят своя бизнес, ще се мисли за нови по-строги мерки като въвеждане на фискална памет, пряк контрол от НАП и Агенция "Митници", заяви наскоро депутатът Емил Димитров - Ревизоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай