Въоръжените сили имат толкова самолети, колкото са необходими

Въоръжените сили имат толкова самолети, колкото са необходими | StandartNews.com

Българските въоръжени сили имат толкова самолети, колкото са необходими. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в авиобаза „Граф Игнатиево".

Ненчев не посочи бройка, но каза, че тя е "много повече от това, което беше". "Не само, че не приземяваме българската авиация, а точно обратното", каза Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че след няколко месеца ще получим последните два двигателя от Полша. След проведена обществена поръчка, в края на ноември или през декември ВВС ще получат още 10 двигателя. Ненчев каза, че не знае коя е спечелилата поръчка фирма, но мисли, че е българска.

Това според министъра на отбраната гарантира, че България самостоятелно може да изпълнява мисията по отбрана на въздушното ни пространство. В коментар за оставката на командира на ВСС ген. майор Румен Радев Николай Ненчев заяви, че в нея има мотиви.

"Единственият мотив, който е изложен там е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която позволяване и други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното пространство. Несъгласие с решение на Народното събрание, което лично мен ме плаши, всеки български гражданин трябва да приема законодателството такова, каквото е", заяви министърът. За това, че оставката на ген. Радев съвпада с номинацията му за президент на социалистите, Николай Ненчев коментира като срамно.

Днес премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната Константин Попов посетиха специализирания учебен център край Црънча, където наблюдаваха демонстрации от военнослужещи на парашутни скокове, бойни техники и умения във връзка с изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма. След това посетиха авиобазата край Граф Игнатиево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай