Валери Жаблянов: Няма причина и мотиви за оставката ми

Валери Жаблянов: Няма причина и мотиви за оставката ми | StandartNews.com

Няма причина и мотиви за оставката ми, заяви пред медиите в парламента зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „БСП за България" Валери Жаблянов, цитиран от "Фокус".

Изказването му бе по повод искането той да се оттегли, направено от ГЕРБ и Съюза на репресираните от комунистическия режим в България. А непосредствен повод за това - декларацията на БСП във връзка с Луковмарш, за чийто автор бе посочен Жаблянов. По-точно - изречението в нея, отнасящо се до поддръжниците на марша - "Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие."

В предаването "Лице в лице" по БТВ снощи депутатът от "БСП за България" Александър Симов посочи Жаблянов като най-вероятен автор на документа.

„Смятам, че Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Няма причина за оставката ми. За какво да подам оставка? Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", продължи Валери Жаблянов.

Жаблянов каза още, че най-вероятно текстът на обръщението, което бе качето на сайта на БСП, е изпратено от пресцентъра на партията. „Не мога да коментирам процеса по разработка на документите на нашата партия. Народният съд е исторически факт. Прочетете, вижте", обърна се към журналистите той.

Попитан дали, ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини, той ще го направи, Жаблянов отговори, че това би било голяма изненада за него. „Не виждам причина. За какво? Наистина се интересувам с какви мотиви. Най-вероятно има много жертви на комунизма", каза още Валери Жаблянов.

Медиите "засякоха" в кулоарите на парламента и Александър Симов. И поискаха и неговото мнение по поисканата оставка на Жаблянов.

"Започвам да си мисля кое лице на ГЕРБ е истинското - това, с което вчера ни обявиха, че историята е баланс, че преди 1944 година също има насилие, което трябва да се осъди. Или днешните им изцепки и изявления, в които сатанизираме комунизма", каза Симов, цитиран от „Фокус". „Валери Жаблянов не трябва да се оттегля. Не би трябвало да му бъде искана оставката", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай