Валери Симеонов: Няма промяна в позицията на Министерския съвет за Унгария

Снимка: БГНЕС архив

Валери Симеонов: Няма промяна в позицията на Министерския съвет за Унгария | StandartNews.com

Няма разколебаване в позицията на правителството за Унгария, категорично заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с внесеното вчера от него и вицепремиера Красимир Каракачанов в Министерския съвет предложение България да подкрепи позицията на Унгария за нелегалната миграция и правото на страните членки да вземат суверенни решения.

"Снощи имах разговор с премиера относно евентуалното разколебаване в позицията му за Унгария и мога да кажа, че няма такова нещо. Няма разколебаване. Вчера той прецизира решението", каза вицепремиерът Симеонов. Той обясни, че формално погледнато решението на вчерашното заседание не е имало правна стойност и затова премиерът Бойко Борисов е отложил гласуването. Според вицепремиера Валери Симеонов България ще излезе с официална позиция, когато има изрично решение на Министерски съвет за това.

"Ние на вчерашното заседание на Министерски съвет се обединихме около решение, което беше на оперативно заседание за изразяване на такава позиция. Включително беше определено каква да бъде тя - в подкрепа на Унгария. Но чисто формално трябва да има отделно решение на Министерски съвет", посочи вицепремиерът Симеонов и добави, че в Европарламента депутатите на ГЕРБ са гласували против санкции за Унгария.

"Няма разминаване, има вече мнение, но то беше извън дневния ред. Ние го внесохме буквално преди самото заседание. Никой не изрази несъгласие. Напротив - всички казаха, че ще подкрепят. Предстои изготвянето на такава позиция. Полша и Чехия също категорично изразиха несъгласие въобще със започване на такава процедура. Но тези процедури са бавни, тежки", заяви още Симеонов. Той допълни, че едно такова решение не трябва да доведе негативи за страната, а България трябва да изходи на първо място през призмата на собствените интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай