Валери Симеонов: Не може един етнос да доминира над останалите

Валери Симеонов: Не може един етнос да доминира над останалите | StandartNews.com

.И аз, в своето обръщение при откриването на фестивала „Живият огън на традициите" СИМВОЛ И РИТУАЛ подчертах, че България е толерантна, в нея има разбирателство, но България трябва да изпълни завета на Левски – всички етноси трябва да се подчиняват на „единний българский закон". Подтекстът е, че не трябва да се допуска доминиране или привилегия на който и да било етнос, заяви вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

Той присъства на фестивала „Живият огън на традициите" СИМВОЛ И РИТУАЛ в Котел. „Фестивалът се провежда във възобновения парка на града, който е много красив и създава предразполагаща атмосфера", обясни вицепремиерът Симеонов.

Симеонов обяви, че по време на събитието 4 етноса представят своята етнография, традиции, кухня. "Това са българският народ, циганският етнос, турският етнос и каракачанския етнос. Фестивалът представя основно котелския регион, който е представен от тези 4 основни етноса. Там е и едно от местата, където в най-голяма степен са се задържали Каракачаните, които имат много интересен бит. Самият кмет на град Котел има такъв произход", коментира Симеонов. 

Това е приятно зрелище и усещане, защото се потапяш в спецификата на всички от тези етноси и си даваш сметка, че България е до голяма степен обогатена от етническото разнообразие. То е било и в исторически план това. В годините на своя най-голям възход и величие Българската империя, защото тя така трябва да се назовава, се е простирала от Днепър до Берат и е обединявала различни етноси, които са имали задължението да служат на българската държава и да спазват българските закони, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай