Валентин Николов: Енергийната система се декапитализира

Управляващите искат да отклонят вниманието от цената на тока, алармира Добрев

Валентин Николов: Енергийната система се декапитализира | StandartNews.com

София. „Енергийната система в България тепърва продължава да се декапитализира и в един момент данъкоплатците ще платят уж намалението на цената на тока". Това каза бившият директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов на нарочна пресконференция в централата на ГЕРБ. Нито едно от исканията на протестиращите българи през февруари тази година в сектора "енергетика" не е изпълнено, обясни Николов.

„Хората искаха в енергийния микс 80% от енергията да е от АЕЦ „Козлодуй" и тази енергия да бъде за регулирания пазар. В момента обаче такава квота за АЕЦ „Белене" няма. Хората искаха предоговаряне на договорите за т.нар дългосрочните централи – „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3", но до момента нямам информация, че се водят подобни преговори", посочи още той. През изминалата година макар и високата такса за пренос на електроенергия, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила, износът на електроенергия за миналата година е бил в много по-големи размери, уточни Николов.

„В момента въпреки намалението на цената за пренос на електроенергията с 22 лева, цената, на която продаваме електроенергия извън страната, е достатъчно ниска, и ние не можем да разберем защо е така", отбеляза още бившият директор на АЕЦ „Козлодуй", каза енергийният експерт и напомни, че купуваме скъпа енергия, а я изнасяме по-евтино.

„Този нов модел на ценообразуване, който се рекламира сега, трябваше да отпуши износа, но това не се случи", обясни още Николов за проблемите в българската енергетика. Една от сериозните промени като отделяне на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) все още не е направено, констатира Николов.

„Твърденията на БСП за източване на енергийния сектор са опит да се отклони общественото внимание и да не се засегнат важни теми като например сметките за ток на гражданите.", каза на пресконференцията бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Усилията да се покаже някаква борба тип „Робин Худ" във вреда на богатите и в полза на бедните, са опит да се отклони общественото внимание", напомни за пореден път той.

Добрев каза, че хората продължават да се оплакват от високи сметки за ток въпреки че цената на тока е намалена с близо 5%. „Когато БСП беше опозиция твърдяха, че сметките на хората са отговорност на правителството, а сега казват, че отговорността е на ЕРП-та", подчерта Добрев. Управляващите се опитват да скрият липсата на позиция по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", продължи депутатът от ГЕРБ.

„Въпросните 230 млн. лева, за които говори Драгомир Стойнев, всъщност са 236 млн. лева, и не са за 2012-а, а за 2013 година. Тези пари не касаят „студения резерв", а касаят т.нар „разполагаемост" по дългосрочните договори за двете централи „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3", които ние не сме подписвали ние. Тази разполагаемост се плаща от момента, в който са заработили тези централи и ние не носим по тази тема отговорност", каза Добрев по повод сигнала за източване на енергетиката, който министър Драгомир Стойнев ще внесе в понеделник.

„ГЕРБ е правителството, което спря изграждането на АЕЦ „Белене"", заяви бившият енергиен министър. Той отбеляза, че никога не е давал разрешения във времето, когато е заемал поста на министър на енергетиката, за плащания по проекта АЕЦ „Белене". „Има опит за саботаж на арбитражното дело за АЕЦ „Белене", а провалът на това дело ще бъде добре дошло за управляващите, които нямат позиция по въпроса", коментира още Добрев. Той настоява Реформаторският блок да сподели позицията си за АЕЦ "Белене". 

Защо българската прокуратура още не е казала нищо по случая с лобиста Петър Хохегер заяви на пресконференцията народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев. Главчев обясни, че обръща внимание на тази тема отново, тъй като вчера австрийският съд е осъдил лобиста Петър Хохегер на 2,5 години ефективна присъда. Той разказа отново случая Хохегер: „През 2006 година Международният пловдивски панаир сключва договор с г-н Хохегер. Интересно е обаче от къде г-н Хохегер знае, че е има такова решение на българското правителство и на 19 август подава оферта в пловдивския панаир, за да извърши създаване на положителен медиен образ на България в Европейския съюз.

Три месеца преди това обаче за такова решение знае Моника Йосифова, която сключва договор с адвокатска кантора, за да бъде представлявана пред лобиста Петър Хохегер. По този договор са изплатени близо 1 млн. лева, като от тях близо половината се връщат в подизпълнител във фирма на Моника Йосифова. Хохегер има и сключен директен договор с българското правителство през 2007 година за 1 млн. евро. Това са близо 3 млн. лева, от които около 800 са отишли във фирмата на Моника Йосифова"

. Главчев посочи още, че всички проверки по случая показват, че не са защитени интересите на българските граждани и финансовия интерес на страната ни.
„Интересно е защо още няма отговор от българската прокуратура относно този случай, тъй като няма отчетност, която да потвърди, че е извършена посочената в договорите дейност от Хохегер", отбеляза още Главчев.
Народният представител призова медиите да отразяват позициите на ГЕРБ по случая и заяви, че това негово изказване е „лакмус, за да разбере дали медийният октопод сега действа и нищо няма да излезе по тази тема или има някаква промяна".

„Когато ние бяхме на власт и се твърди, че тогава е била чудовищна медийната цензура, почти нито едно мое изказване по тази тема не се появяваше в медиите. Мен и членове на парламентарната комисия са ме цензурирали, освен тези от БСП и ДПС", посочи Главчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай