В ГЕРБ: Кметове искат кабинет, местни лидери - избори

В ГЕРБ:  Кметове искат кабинет, местни лидери - избори | StandartNews.com

София. Втори тур преговори за съставяне на кабинет на спасението или нови избори за Нова година. Това ще решават днес структурите на ГЕРБ. Точно в 12 часа лидерът на партията Бойко Борисов събира структурите от цялата страна, новоизбраните депутати, евродепутатите и кметовете в зала 6 на НДК. Целта е членовете на ГЕРБ да чуят от преговорния екип - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, какви са резултатите от проведените консултации през последната седмица с всички парламентарно представени партии. След техните резюмета представителите на ГЕРБ от различните структури ще могат да задават въпроси, както и да представят кратки резюмета на нагласите на избирателите по региони. Идеята е в разширен формат партията, спечелила изборите на пети октомври, да реши дали да продължи с втори кръг на преговори за съставяне на кабинет. Сред нагласите в по-голямата част от представителите на страната са, че Борисов и екипът му трябва да сформират кабинет заради стабилността на страната. Тази е тезата и на евродепутатите на партията. Има обаче и десетки областни лидери и структури, които смятат, че няма "достойни партии, с които ГЕРБ да направи коалиция". Причината според тях е промяната на предизборните им програми, само заради участието им в бъдещ кабинет с ГЕРБ. Очаква се закритата дискусия да продължи повече от два часа. След като се чуят мненията на всички представители, изпълнителната комисия и лидерът Бойко Борисов ще решават какви да са следващите стъпки на ГЕРБ. Ако те са в посока втори тур преговори, то ръководството на партията ще разговаря отново с представителите на реформаторите и патриотите още в рамките на тази седмица. Целта на Изпълкома на ГЕРБ е да има пълна яснота за съставяне на кабинет преди първото заседание на Народното събрание. То бе насрочено от президента за 27 октомври.

Реформаторите спорят колко да са шефовете в парламента

Членовете на ДБГ по-скоро "за" коалиция с ГЕРБ

Влизането на реформаторите в парламента и властта е на път да роди нов спор сред тях. Този път на дневен ред е въпросът как ще се управлява парламентарната им група от 23 души, научи "Стандарт". Част от партиите, сред които и ДБГ, предлагат това да става от председател и двама съпредседатели. Моделът е сходен на този на Блока, който се управлява от петима съпредседатели. Целта е да има по-голяма демократичност и представителност, обясниха хората на Кунева. От другата страна обаче се надигат гласовете начело на групата да има един председател. Това се доближава повече до желанието на ДСБ за по-голяма монолитност в Блока, което удари на камък точно преди изборите. Не сме обсъждали още структурата на групата, но според мен е логично да има един председател, коментира Гроздан Караджов от Гражданския съвет.

Днес парламентарната група на реформаторите ще се събере на заседание, на което най-вероятно ще дискутира проблема. Решението е много важно, защото кореспондира с въпроса колко оперативен и гъвкав ще е Блокът в евентуална коалиция с ГЕРБ. Липсата на оперативност и яснота кой взема решение сред тях беше основният претекст за отказ за сътрудничество към момента от хората на Борисов. Заради това реформаторите пратиха и писмо с обяснение за структурата си до ГЕРБ. Те продължават да са с протегната ръка за формирането на общ кабинет. Повечето членове на ДБГ също са "за" коалиционно управление с Борисов, показват и предварителните резултати от референдума в партията. Те обаче не са окончателни, тъй като голяма част от партийците не са гласували. Оказало се, че вместо по интернет, те искат да дадат вота си на хартия.

ИДП: Реформаторите са с късата клечка

Реформаторският блок се оказа с късата клечка след изборите. Причината е, че в предизборната кампания е избрал за своя основна мишена ГЕРБ, смятат от Института за дясна политика. "В краткосрочен план реформаторите успяха да извлекат дивиденти от конфронтационното си поведение спрямо партията на Бойко Борисов, но в средносрочен и дългосрочен план те ще търпят негативи", заявиха вчера от института. Според тях, ако Реформаторският блок наруши предизборните си послания и влезе в управлението, ще запази целостта си, иначе "ще се обрече на самоизолация и ще се разцепи". Разнопосочните послания на лидерите в Блока го карат да изглежда като непредвидим играч, който може да се окаже разрушителен в евентуална управленска конфигурация, добавят от ИДП. Оттам твърдят още, че оставането му в чиста коалиция е било грешка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай