В Брюксел: Бойко на четири очи с еврокомисари

В Брюксел: Бойко на четири очи с еврокомисари | StandartNews.com

България е ключов партньор на Балканите, писа Йоханес Хан на премиера

Премиерът Бойко Борисов ще бъде идния понеделник в Брюксел заради спрените средства по европейските програми "Транспорт" и "Регионално развитие". Целта е правителството да успее да договори политическо решение на казуса с евросредствата, даде да се разбере преди дни Борисов. В Брюксел с работни срещи миналата седмица бяха вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният министър Лиляна Павлова, транспортният министър Ивайло Московски и екоминистърът Ивелина Василева.

В понеделник от пресслужбата на Министерски съвет разпространиха поздравителен адрес от комисаря по Европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Запознати припомниха, че в предишната комисия Хан заемаше ресора регионална политика. "България е наш ключов партньор на Балканите в насърчаването на европейските ценности и най-добри практики и съм благодарен за подкрепата на ГЕРБ в този аспект", подчертава Йоханес Хан в поздравителната телеграма до Борисов.

Очаква се в Брюксел идния понеделник премиерът Борисов да проведе разговори с ресорни еврокомисари за спрените европейски програми. Точно 1 декември е датата, на която новоизбраният председател на Европейския съвет Доналд Туск (бивш полски премиер) ще встъпи официално в длъжност на мястото на белгиеца Херман ван Ромпой. Тържествената церемония е от 11 ч. местно време. Запознати припомниха, че Борисов е в отлични отношения с Туск още от времето на първия си мандат като премиер на страната. През 2010 година Туск бе на двудневна визита у нас по покана на Борисов и двамата имаха разговор "на 4 очи" в резиденция "Евксиноград". Първото заседание на Европейския съвет под председателството на Доналд Туск е на 18-19 декември в Брюксел и на него очаквано ще присъства Борисов. Държавните ръководители от страните членки на ЕС ще дебатират допълнителни мерки за насърчаването на икономическия растеж, създаването на работни места и стимулирането на европейската конкурентоспособност. Премиерите ще обсъдят и плана на новия председател на ЕК Жан Клод Юнкер за мобилизирането на инвестиции от 300 милиарда евро през периода 2015-2017 година. Според предварителната информация по време на заседанието ще бъдат коментирани и мерките в ЕС, предприети в отговор на кризата с ебола.

Междувременно в понеделник вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев заяви във Виена по време на 11-ия икономически форум, че сред основните приоритети на правителството по отношение на икономическата политика е постигането на растеж чрез подобряване на условията за бизнес за производителите и износа, електронното управление, облекчаване на административната тежест, насърчаване на чуждестранните партньорства и подчертаване потенциала на България като дестинация за инвестиции с висока добавена стойност.

"Мерките за постигане на икономически растеж са предизвикателство не само за политиците в Европа и Балканския регион, но и за гражданите и бизнеса", каза Дончев.

Дилма поздрави Генерала

Президентът на Бразилия Дилма Русеф поздрави премиера Борисов с втория му мандат като министър-председател на България. "Пазя хубави спомени от срещите ни при моето посещение в София и при Вашето в Бразилия по повод встъпването ми в длъжност през 2011 г.", пише Русеф до Борисов. "Пожелавам Ви успех в мисията Ви да спомогнете за просперитета, благоденствието и прогреса на българския народ", се казва в писмото на бразилския президент.

Борисов не праща Искров в Черноморската банка

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече Иван Искров да бъде предлаган за пост в Черноморска банка. Тезата за бъдещото назначение на сегашния директор на БНБ лансираха депутати преди няколко дни. Въпреки че слухът бе отречен от финансовия министър Владислав Горанов, той даде повод на червения активист Георги Кадиев за остри коментари.

"С цялото ми уважение към г-н Георги Кадиев, бих искал да го уверя, че няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство. Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие", написа по този повод Борисов в своя Фейсбук. "Винаги сме казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан", допълва още министър-председателят. Борисов за пореден път не пропусна и да подкани Искров да подаде оставка.

Междувременно правителството оттегли официалното предложение на служебния кабинет до президента на Черноморската банка за търговия и развитие да назначи Нина Ставрева за вицепрезидент. Номинацията на Ставрева бе одобрена на Министерския съвет на 28 юли 2014 г. Оттам обаче не заявиха какви са мотивите им за тази промяна.

Човек на Меглена Кунева пък предложиха за шеф на БНБ група граждани. Кандидатурата на финансиста Любомир Христов, който през 2011 г. беше вицепрезидент на ДБГ, беше издигната в отворено писмо до президента, Народното събрание и премиера от двайсетина сдружения и експерти. Сред тях са представители на Българския финансов форум, Рачо Петров от Сдружение ГЛАС, Васил Кендов от Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги и др.

"Любомир Христов е мой добър приятел, но процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка е съвсем отделна и още не е започнала", коментира Кунева пред БГНЕС. В момента Христов е председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти. Той е бил член на ръководството на БНБ между 1990 и 1994 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай