Узбекистан се надява да върне родните храни на пазара си

Узбекистан се надява да върне родните храни на пазара си | StandartNews.com

Възможностите за насърчаване на икономическия обмен и взаимните инвестиции между България и Узбекистан обсъдиха на среща в Ню Йорк президентите на двете държави Румен Радев и Шавкат Мирзийоев, съобщиха от "Дондуков" 2. Те приветстваха в скоро време правителствена делегация от Ташкент да посети страната ни, за да подготви официална визита на Шавкат Мирзийоев и организирането на двустранен бизнес форум за стимулиране на икономическия обмен. Президентът Радев изрази интереса на България да бъде част от динамичното икономическо развитие в региона на Централна Азия.

Узбекистан приветства връщането на българските стоки и храни на своя пазар, подчерта от своя страна президентът Мирзийоев и отбеляза възможността повече смесени компании от двете държави да насърчат износа както на суровини, така и на продукти с по-висока добавена стойност от Узбекистан към Европейския съюз. В Узбекистан вече има подобни примери за успешно сътрудничество и това партньорство може да бъде продължено и у нас, беше отбелязано на срещата.

Инициативата на Китай за подобряване на свързаността между Европа и Азия чрез инициативата „Един пояс, един път“, също създава благоприятни предпоставки за по-активно икономическо и инвестиционно сътрудничество между България и Узбекистан.

По време на срещата беше обсъдена и възможността студенти от Узбекистан да получат висшето си образование в българските университети, както и за насърчаване на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай