Убеждават Волен да си хвърли имунитета

Атакистът се изкара жертва и обвини ГЕРБ

Убеждават Волен да си хвърли имунитета | StandartNews.com

София. В БСП се надяват Волен Сидеров сам да се откаже от депутатския си имунитет и да не се стига до гласуване в пленарната зала, научи "Стандарт" от високопоставени социалисти. Причината е, че червените са в неприятната позиция кворумът да зависи от "Атака" и ако подкрепят падане на спецзащитата на лидера й, той може да постави в риск работата на Народното събрание. Соцдепутати изразиха надежди междувременно в новата сесия още поне трима депутати да напуснат ГЕРБ, както твърди първата люспа Георги Марков. И да осигуряват кворум за мнозинството на БСП и ДПС. В момента двама от опозицията станаха независими и засега твърдят, че няма да подкрепят властта. В сряда, когато депутатите се връщат от коледна ваканция, ще се види дали са променили позицията си.

Вчера Сидеров излезе от мълчанието и обяви, че няма вина за скандала на летището във Варна, в който с още негови депутати са предизвикали разправия на борда на самолета от София, обиждали са дипломатическа служителка от Франция Стефани Дюмортие, а на земята са влезли в ръкопашна схватка с млад мъж и Сидеров е ударил полицай. В резултат главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му. Атакист номер 1 не отговори еднозначно дали ще се откаже сам от спецзащитата си. Само уточни, че "това ще се разбере скоро".

Ако не го направи, парламентът трябва да състави комисия, която да разгледа искането на главния прокурор и приложените към него данни. Следва гласуване в пленарна зала не по-рано от 14 дни след постъпване на искането на обвинител номер 1. Работата на комисията обаче може да бъде проточена и да се искат нови доказателства от прокуратурата, обясниха червени.

Вчера Сидеров се изкара жертва и разви версията за себе си в трето лице единствено число. Според нея шефката на "Алианс франзес" в морската столица го е наругала на английски, пътникът Димитър Бахнев му е показал среден пръст, а полицаят Костадин Колев е лъжесвидетелствал за удара по лицето си. Двамата мъже били свързани с ГЕРБ и срещу Сидеров била изпълнена политическа поръчка.

Не виждам защо искат да се извиня на френското посолство, по-скоро френското посолство трябва да ми се извини, каза Сидеров. И добави, че Стефани дьо Мартие му казала да не стои пред нея "с тая мръсна значка" (б.р. - на "Атака" на ревера му). Дори заявила, че "българите са прости и не заслужават да са членове на ЕС". Сидеров повтори, че не е удрял полицая, напротив, понесъл удар от него в диафрагмата. Дори показа снимка на Колев в профил, която била направена половин час след спречкването. "Ясно се вижда, че по лявата скула този юнак няма белези", каза Сидеров. И заплаши да го съди, защото твърдението му е станало "основополагащ елемент на всички нападки и причина за искането на главния прокурор, който вероятно е бил подведен".

Сидеров тема №1 и в Страсбург

Евродепутати ще обсъдят скандалните прояви на лидера на "Атака" Волен Сидеров на кръгла маса в Страсбург във вторник. Това съобщи пред "Стандарт" зам.-шефът на групата "Европа за свобода и демокрация" Слави Бинев. Първото заседание на Европарламента след ваканцията е във Франция. Точно френските евродепутати от различните партии са организатори на дискусията за поведението на Сидеров на варненското летище.

Междувременно вчера лидерите на партиите около платформата на НФСБ обявиха, че започват общи действия за патриотичния съюз. На форума в Златоград са присъствали Валери Симеонов, Данчо Хаджиев и Валентин Касабов - съпредседатели на НФСБ, Слави Бинев - председател на ГОРД, Георги Манев, Дияна Колчева и Константин Бачийски от "Средна европейска класа", Григор Велев и Костадин Костадинов от "Целокупна България" и Славчо Атанасов, Слави Георгиев, Борис Ячев и Илко Илиев от НИЕ. Евролистата им ще е ясна през февруари, а очакванията са Бинев да е водач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай