Туск изрази подкрепа за България в Шенген

Туск изрази подкрепа за България в Шенген  | StandartNews.com

"Вие сте готови за Шенгенското пространство. Мисля, че България е най-добрият пример за охрана на европейските граници за останалите членки. Това каза председателят на Съвета на Европа Доналд Туск след работната си среща с премиера на България Бойко Борисов в Евксиноград.

"България ще има моята подкрепа, уверявам ви в това, за влизане в Шенген", каза още Туск.

Той смята, че страната ни трябва да гарантира реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията не само защото ЕС иска, а така България ще стане по-силна.

По отношение на бежанците и мигрантския натиск председателят на Съвета на Европа заяви, че следващата седмица ще има ново заседание, на което ще се продължи с обсъждане на мерките, както и засилване на сътрудничеството в това отношение с Турция.

Премиерът Бойко Борисов благодари за добрата оценка на своя висок гост и посочи, че е видим напредъкът на страната, като се имат предвид приходите в бюджета от контрабанда и борба с корупцията, които вече надхвърлят 2 млрд. лв.

"България вече доказа, че много по-добре от половина държави охранява границите на Шенгенското пространство. Дори не настоявам вече приемането ни в Шенген да влезе в дневния ред. Европейските държави сами трябва да разберат че са несправедливи към страната ни", отсече Борисов.

Така също той заяви, че очаква единен аршин за проектите Северен и Южен поток и стриктно спазване на третия енергиен пакет на ЕК и отново повтори че трябва да има еднакъв подход за всички европейски държави на Север и на Юг.

От изявлението стана ясно, че двамата на срещата в Евксиноград са обсъждали въпросите за енергийните доставчици, тяхната диверсификация и необходимостта от сигурна енергийна мрежа.

Доналд Туск каза, че идва за втори път в Евксиноград. Първата му визита е била когато е бил премиер на Полша. Сега очаква да види най-старото злато на света, което ще бъде изложено идната седмица в Европейския парламент в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай