Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа

Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа | StandartNews.com

Преди година и половина-две това в Европа щеше да се приеме като ерес. Но външните граници на ЕС трябва да се затворят. Ключово беше заседанието в Братислава, там вече всички колеги от Европейския съвет, ЕК, ЕП, си дадоха ясна сметка, че без много бързи и ефикасни на минутата действия, ще се разрасне кризата в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция на ГКПП Капитан Андреево, където днес започва работа новата агенция Европейска гранична и брегова охрана (ЕГБО).

А няма по-успешен модел на управление от този на ЕС, затова и всички потоци на мигрантите са към Европа. Благодаря и на всички български евродепутати. Няколко години България се бореше сама, изпълнявайки стриктно ангажимента към ЕС. Не бива да се приема, че днешното стартиране на Европейската брегова гранична полиция е насочено срещу Турция. Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва, подчерта Борисов.

Над 3 млн. стоят на 50 км от тук. Няма Гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, още повече в Европа, където правата на човека, НПО-та наблюдават всяко едно наше действие. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа, заяви Борисов. Всички групово, в хор цяла Европа трябва да настояваме, че войната в Сирия може да спре само ако се разберат САЩ и Русия. Да призовем г-н Лавров и г-н Кери да седнат и да намерят дори най-лошия мир, за да може тези хора да се върнат там, каза още Борисов. Той благодари на ЕК и на Европейския съвет за това, че снощи са били преведени първите 50 млн. евро за България.

Няма шанс да се защитим, ако на Изток няма мир, продължи Борисов. Каквито и сили да сложим тук (на границата) - стотици милиони похарчихме за заграждения, но ги направихме с ясното съзнание с ръководството на турската страна, че това ще помогне и за двете страни. Потрошихме техника, военна, за стотици милиони... След Братислава ЕС вече не е същият. Той показа, че може да бъде, ефективен и с мерки на терена, каза още Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Според него няма логика да имаме контингенти в Афганистан, а в същото време хиляди афганистанци да са тук, в Европа. Той отново подчерта удовлетворението си от постигнатото споразумение между Европейския съюз и Афганистан за управление на мигрантските потоци. Колкото сме по-солидарни, колкото сме по-гъвкави и бързи в действията си, ЕС си остава най-голямата сила и най-притегателното място за живот, каза още Борисов и пожела лека служба на всички, които са на границата.

Той пожела: „да си пазим народите от това, от което най-много ги е страх европейците – от мигрантската вълна". Последните две години Европа беше превърната в разграден двор. Ние не искаме да превърнем Европа в крепост, а в една добре контролирана система, подчерта Бойко Борисов. Искаме да въведем ред по границите, в противен случай ще дойдат други режими, които да го въведат, каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай