Турция скочи на Доган и Пеевски (ОБЗОР)

Турция скочи на Доган и Пеевски (ОБЗОР) | StandartNews.com

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция, обяви близкият до Ердоган в. "Сабах". И цитира турската телевизия "Стар", според която причината е позицията им срещу протурската декларация на Лютви Местан за свалянето на руския самолет и последвалото изключване на Местан.

Искаме официална информация, каза Четин Казак

Забранено им е да влизат в страната, обяви близкият до Ердоган в. "Сабах"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Това съобщи всекидневникът "Сабах", който е близък до президента Реджеп Тайип Ердоган. Собственик на изданието е депутат от управляващата партия. Изданието цитира телевизия Star, според която мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските позиции след кризата с руския самолет". Припомня се и знаковата коледна реч на Доган, в която почетният председател определи протурската декларация на Лютви Местан в парламента като "гаф". Цитират се и думите на Доган, че няма да позволи ДПС да бъде пета колона на друга държава. Пеевски пък е наказан, защото стоял зад свалянето на Местан.

Новината дойде, докато Институтът за изследване и развитие на лидерството обявяваше годишните си награди. Една от тях - почетен знак "Стефан Стамболов" за лидерство и принос в развитието на държавността, бе за Ахмед Доган. Това не е случайно, открита провокация е, бяха първите реакции в парламента.

"Открита намеса във вътрешните работи на България", възмути се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Доган и Пеевски са заклеймени от диктатора Реджеп Ердоган", коментираха и други депутати в кулоарите. Както е известно, турският президент е остро критикуван за ограничаване на свободата на гражданите в южната ни съседка, но демонстрира твърде топли отношения с изключения за национално предателство от ДПС Лютви Местан. "Забраната само доказва, че Доган и Пеевски работят за България, а ДПС не е турска партия", категорични бяха парламентаристи. Юристи пък заключиха, че забраната е странна, защото е без мотиви. Затова те смятат, че над нея прозират политически интереси.

"Стана ясно, че атаката срещу Доган и Пеевски е заради това, че не допуснаха турското правителство да вземе ДПС на концесия, както и заради позицията им в защита на сваления руския самолет", коментираха избраници.

Новината за забраната дойде само ден след като изгоненият от ДПС Лютви Местан е провел поредната си тайна среща с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче. В началото на тази седмица изхвърленият от политиката Местан обяви новата си партия ДОСТ. Името ѝ е реверанс към Анкара - "дост" на турски означава приятел. Информацията за създаването й пак се появи първо в турските медии.

ДПС поиска официална информация дали почетният председател на движението Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция. "За ДПС единственият меродавен източник за забраната е официален акт на компетентен орган", заяви съпредседателят Четин Казак. И допълни: "Преди малко от медиите прочетохме за наличието на подобен казус, но преди да коментираме, бихме желали да се запознаем в детайли, най-вече с истинността и с мотивите, ако има подобно решение".

Официална информация обаче през целия ден нямаше. Електронни издания съобщиха, че разполагат с писмо от турското посолство, в което се твърдяло, че забраната е факт. "Нямаме официална позиция", заявиха от пресслужбата на турското посолство пред "Стандарт". "Нямаме коментар", пък бе отговорът на молбата ни да получим становището. Такова така и не се появи на сайта на посолството, а посланик Сюлейман Гьокче не вдигаше телефона си.

Посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски също потвърди, че не е получавала официална информация, а новината научила от медии. Тя намекна, че родното Външно министерство проучва въпроса и ще излезе с позиция.

Говорителката на МВнР Бетина Жотева обясни, че не са информирани от турското посолство за случая.

Ще защитавам докрай
националния интерес

Делян Пеевски
депутат от ДПС

Във връзка с тиражираните в медиите твърдения, че спрямо мен е постановена забрана за влизане на територията на Република Турция, искам да заявя следното:

Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ПП "Движение за права и свободи" г-н Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел - защита на българските национални интереси.

Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси.

Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланика на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси.

Сокола с награда за
принос към държавността

Ненчев: Не съм забранявал да влиза във Военния музей

Втора провокация беляза удостояването на Ахмед Доган с почетен знак "Стефан Стамболов" за лидерство и принос към държавността. Церемонията по връчване на отличията бе част от научна конференция на тема "Качества на личността и лидерски практики" във Военноисторическия музей. От името на Доган почетния знак взе Станислав Анастасов, зам.-председател на ПГ на ДПС. Един от организаторите - Светлана Шаренкова, обясни отсъствието на Доган със стремеж медийният интерес да не бъде прехвърлен върху политическата плоскост. Проф. Димитър Иванов от УниБИТ обаче заяви, че върху музея е оказван натиск от кабинета на военния министър. Началничката на кабинета на Николай Ненчев наредила по телефона на шефката на музея доц. Соня Пенкова да не допуска Ахмед Доган. "Нямам право и никога не бих си позволил да ограничавам достъпа до обществени сгради на когото и да е било", заяви министър Ненчев със съобщение до медиите.

Лектор на форума бе вицепрезидентът Маргарита Попова. "Грях е да се отказваме да живеем исторически", каза тя, но подчерта, че историята ни е нужна, за да съизмерим способностите за свобода, не за да се героизираме.

Отличени за принос в духовността бяха и акад. Светлин Русев и в областта на местното самоуправление - кметът на Бургас Димитър Николов. Ректорът на УниБИТ Стоян Денчев връчи и своя награда - швейцарски часовник "Ришельо" на проф. Димитър Иванов. Призьорът я прие с чувство за хумор. "Не се чувствам като кардинал Ришельо, аз съм атеист", пошегува се той.

Каракачанов: Анкара
осветли Местан

Опит за пряка намеса на Турция в българската вътрешна политика нарече забраната лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. И отсече: "Това е недопустимо". "Трябва да бъде изискано обяснение", категоричен бе той. По думите му обаче така поне паднали маските - управляващите в Анкара си изпуснали нервите и направили мечешка услуга на своето протеже Лютви Местан, като го осветили, че е човекът на Ердоган.

Шаренкова:

Правилно го
наградихме

"Решението на Анкара показва, че много правилно сме наградили почетния председател на ДПС Ахмед Доган", коментира пред "Стандарт" Светлана Шаренкова от Института за лидерство. "Едно е да искаш, друго е да можеш да го направиш, трето е да ти го признаят. Ние признахме неговия принос към българската държавност. Убедена съм, че и историята ще му го признае, тъй като поддържането на българския вектор в турската общност е много важно, особено днес", допълни тя.

Хората на Местан се
оплетоха в обяснения

Хората на Местан се оплетоха в обяснения. Хюсеин Хафъзов не скри задоволството си. Айдоан Али и Шабанали Дурмуш обясняваха, че нямат пръст в забраната. "Забраната е предупреждение към родната политическа класа, че нередностите, които вършат, се забелязват в други страни", заяви Хафъзов. Той, Али и Дурмуш правят срещи в Турция още от началото на януари.

Нямаме нищо общо със забраната, побърза да се оправдае Дурмуш, за когото стана ясно, че влязъл в парламента по изрично настояване на турския президент Ердоган. "Не мога да се меся в делата на друга държава. Нали това твърдите и тук - Турция да не се меси в делата на България", обясняваше той.

В началото на февруари отцепниците Дурмуш и Айдоан Али отново бяха в Турция. Тогава съобщиха, че до 10 дни в България ще се появи "нова турска партия" с лидер Лютви Местан. Нещо повече - пред медиите те дори коментираха как изключването на бившия вече председател накърнило достойнството и честта на избирателите им, та затова решили да правят нова партия. Това предизвика паническа реакция и няколко часа по-късно Хюсеин Хафъзов обясняваше, че няма да са турска партия, понеже ще се регистрират в България. Три дни по-късно от телевизионния екран самият Местан повтори думите му и съобщи, че новата формация ще носи името ДОСТ ("приятел" на турски). Вчера Дурмуш повтаряше, че не са се срещали с представители на централната изпълнителна власт в Анкара и не са искали въвеждане на забрана за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски. "Разговаряхме само с кмета на Текирдаг, на Къркларели и Чорлу от район "Тракия", обясняваше той. Ден след изключването на Местан от ДПС много от депутатите на движението разкриха, че лично турският посланик у нас Сюлейман Гьокче е звънял на парламентаристи и членове на Централния съвет, за да ги заплашва, че ако не подкрепят Местан, "Турция е затворена за тях".

Изселници: Ердоган е зад Местан

Турският президент Реджеп Ердоган най-вероятно открито ще подкрепи изключения от ДПС Лютви Местан и новата му партия ДОСТ. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул Неджиати Барлас. Според неговите изчисления 14 организации на изселници в съседната страна застават зад почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Станишев: Недопустима намеса

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че "българската държава трябва много категорично да заяви на Турция, че това не е начинът за изграждане на добросъседски отношения. Никой няма право да се меси във вътрешните работи на страната." Той коментира пред БНТ информацията в турски медии за забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция.
Станишев припомни, че преди години политиката на Анкара била "нула проблеми със съседите", а сега има проблеми с почти всички съседни страни. "Да не забравяме, че България остана почти единственият им излаз към Европа", каза Станишев. Той допълни, че тъкмо поради това вмешателството във вътрешните работи е недопустимо.

Ердоган пак
ни заплаши
с бежанци

Всеки момент може да пуснем автобуси с мигранти към България и Гърция, каза турският президент

Турският президент Реджеп Ердоган повторно заплаши България с бежанци. Той призна официално, че през ноември 2015 г. е отправил закана към ЕС да насочи мигрантите към България и Гърция. В реч на бизнес среща в Анкара вчера той засегна въпроса и за публикуваните в гръцката преса протоколи от срещата му през ноември с евролидерите Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск по време на форума на Г-20 в Анталия. Според документите Ердоган им казал: "Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси".

Ердоган заяви, че изтеклите протоколи не са повод за червене, не са "документи на срама". "Ние не просто казахме това там (на срещата), ние казваме това при всяка възможност, това не е тайна", изтъкна президентът, цитиран от "Дейли сабах". Той продължи, че изтичането на протоколите са "опит да се нападне Турция". "Ако сте прочели протоколите, ще видите, че Турция настойчиво защитава своите права и правата на мигрантите. И ние изразихме желанието ЕС да се държи честно спрямо Турция и да изпълнява своите задължения", каза още Ердоган, цитиран този път от ТАСС.

Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници, заяви и говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик на пресконференция в Анкара вчера. Той аргументира това с реакциите на турския народ по повод нарастващия наплив на мигранти от Сирия. "Бежанският поток е най-горещият проблем за нас през последните дни. Разбира се, чувствителността на Турция ще остане в историята на човечеството. Народът ни приема с удоволствие ситуацията, в която поделя хляба си с тези хора. Дотук държавата похарчи 10 млрд. долара, но усилията ни не са посрещнати с уважение", коментира Челик. Според него нагласите на народа се променили рязко напоследък и е започнал да настоява за отварянето на всички граници, за да може всички страни да поемат товара на хората, които бягат от смъртта. "Конфликтът в Сирия не е ангажимент само на Турция, напротив, той е на всички държави. Оттам тръгна разпространението на тероризма и стигна до европейските столици. Европа обаче ще плати цената на собствената си безотговорност", подчерта партийният говорител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай