Турция си иска отоманските архитектурни паметници

Боздаг бил установил, че джамии и реликви са в отчайващо състояние

Турция си иска отоманските архитектурни паметници | StandartNews.com

Анкара, София. При неофициалното си посещение в България преди дни турският вицепремиер Бекир Боздаг е поставил въпроса да бъдат върнати отоманските архитектурни паметници.

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние, констатирал вицепремиерът, предаде Анадолската агенция, цитирана от БНР.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, посочва още Анадолската агенция. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., не без гордост припомня агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство.

Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение, цитира думите на Боздаг Анадолската агенция.

На 7 август безпрецедентен скандал беляза празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено от президента на България Росен Плевнелиев, на него присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг. Българските журналисти безцеремонно не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги. Впоследствие държавният ни глава се оправда, че това станало по искане на протокола. Но пропусна да информира обществеността за съдържанието на разговорите по време на вечерята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай