Турция ни нападна заради декларацията за арменците

Турция ни нападна заради декларацията за арменците | StandartNews.com

Турция разкритикува остро декларацията, приета от българския парламент, в която избиването на 1,5 милиона арменци от властите в Османската империя през 1915 г. бе обявено за „масово изтребление", предаде bTV. В изявление, публикувано на страницата на турското външно министерство, се казва, че „това решение ще се отрази негативно на турско-българските отношения".

Публикуваме пълния текст:

„Приетото на 24 април от българския парламент решение във връзка със събитията през 1915 г., инициирано от ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия „Атака", която също така е и против евроатлантическите ценности, показва враждебно отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета по отношение на нейната история.

Парламентът на нашия съсед България, за съжаление, беше взет за заложник от екстремистки елементи в него, като се пренебрегват хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос.

Без съмнение това решение ще се отрази негативно на турско-българските отношения. Тези виждания бяха също така изразени на българския посланик в Анкара, който беше поканен в министерството днес (25 април – бел. ред.)".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай