Турция мълчи 24 часа за забраната

Турция мълчи 24 часа за забраната | StandartNews.com

Няма официална информация от Анкара за Доган и Пеевски, заявиха от МВнР

Няма никакво съобщение на официална институция от Турция за появилите се информации в турски и български медии за забрана за минаване на границата на южната ни съседка от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски. Това стана ясно от отговор на зам.-министъра на външните работи Валентин Порязов. Той подчерта, че към тази сутрин МВнР не разполага с официална информация по скандала със забраната. Така повече от 24 часа няма яснота за мотивите, които са в основата на евентуалното решение на Анкара.

Зам.-външният министър пристигна извънредно в парламента заради искане на ДПС. В началото на заседанието на парламента днес от името на парламентарната група на ДПС съпредседателят на Движението Мустафа Карадайъ настоя ръководството на народното събрание да предприеме необходимите действия, за да бъде поканен министърът на външните работи да разясни, потвърди или отрече информация в медиите относно забраната. Тъй като министър Даниел Митов е извън страната, в парламента пристигна заместникът му.

Призовавам турската държава да отговори на въпроса дали Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да посещават Турция, каза зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов в кулоарите на парламента пред журналисти. Порязов заяви още веднъж, че от МВнР са поискали информация от официални представител на турската държава в България по въпроса.

„Отговорът беше следният: „Никоя официална турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема". В този смисъл турският посланик не беше в състояние, нито да отрече тази информация, нито да я потвърди", каза зам.-министърът.

Според Порязов посланикът не е искал да коментира информации на турските медии. „Няма официално решение, което да коментираме. Няма такова решение. На нас не ни е известно", заяви той.

„Никое друго официално лице на този етап няма да ни даде отговор различен от този, които ни дава турският посланик или генералният директор по европейските въпроси в турското външно министерство. Това са официални лица, с които ние сме комуникирали", обясни още Порязов.

„В този смисъл на създалата се ситуация и поради големия обществен интерес по темата, бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище по този въпрос. Да ни отговори има ли такова решение, или няма такова решение", заяви още Валентин Порязов.

Ще предложа на заседание на ръководството ни да бъде създадена временна комисия в народното събрание, която да разследва събитията от последните месеци, включително и така наречената забрана за влизане в Турция на Доган и Пеевски. Това обяви междувременно съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него службите трябва да споделят каква информация имат, а ако нямат информация да кажат защо нямат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай