Турските медии оплюха изборите

България създаде многобройни пречки пред гласоподавателите, твърдят в южната ни съседка

Турските медии оплюха изборите | StandartNews.com

Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция. В такава напрегната обстановка се проведоха предсрочните парламентарни избори, според Хаберлер.

Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега. "Най-трудният вот на българските турци" отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват. "ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците" е заглавието на агенцията, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място, макар и според неокончателните резултати.

Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува. Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. "Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора". "Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.

Вестник "Миллиет"посочва, че пред съперника на ДПС - коалицията ДОСТ, са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай