Цветанов: Вярвам в българския съд

Делото спря заради афера между магистрат и адвокат

Цветанов: Вярвам в българския съд | StandartNews.com

София. „Винаги трябва да вярваш в доброто и справедливостта. Аз винаги съм вярвал в българския съд, дори и, когато е имало решения, които може би не кореспондират с очаквания, все пак винаги сме се съобразявали и сме приемали всяко съдебно решение". Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който се прочу като един от най-големите критици на съдебната система. Цветанов обаче не пожела да се конкретизира от кога е придобил тази увереност.

Зам.-председателят на ГЕРБ е подсъдим заради отказа му като министър да разпише прилагането на специални разузнавателни средства срещу бившият началник на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Делото обаче се провали след като прокуратурата настоя за отвод на съдия Димитрина Ангелова позовавайки се на публикации във вестници, в които се казва, че съдийката била в близки отношения с адвоката на Цветанов Менко Менков.

След кратък размисъл Ангелова си направи отвод и така делото трябва отново да се насрочи с нов съдия и друг съдебен състав.

„За първи път, към нови членки на ЕС – България и Румъния - се въведе механизъм за сътрудничество и оценка с Европейската комисия, 5 години от въвеждането на този механизъм ние все още имаме дефицит в съдебната система. Трябва да отчетем всичко това, което е положено като усилия и аз съм убеден и вярвам на един съдебен процес, които да бъде справедлив, прозрачен и обективен. Вярвам на българския съд", каза още Цветанов.

„Доста изненадан съм от старта на този процес, и съм объркан от състоянието на прокуратурата в тази държава. Прокуратурата в България поиска отвод на съдебния състав, въз основа на статии във вестници, с доста съмнителна репутация, и без да има доказаност на твърденията в тези публикации. В крайна сметка, това беше достатъчно на прокуратурата да поиска отвод на един очевидно независим съдебен състав", коментира немският защитник на Цветанов, адвоката Ханс-Петер Улф от Мюнхен. Юристът е в София изцяло заради делото срещу бившия министър.

„От жестомимичния език на двамата колеги прокурори ми направи впечатление, че самите те се чувстваха доста неудобно, правейки искането за отвод. В нас остава впечатлението, че става въпрос за поръчка по отношение на искането на прокуратурата. Очевидно прокуратурата действаше по разпореждане", посочи Улф. „Аз не знам дали е така, но ако се окаже, че е така се поставя въпросът дали наистина в България има независима съдебна власт. Аз не мога да упрекна съда за това, че се отведе. Съдийката беше пред един наистина нерешим вътрешен проблем. Ако беше продължила процесът, и беше постановила присъда, в такъв случай щеше да остане съмнението да бъде упреквана за безпристрастност. Тогава си представям, каква щеше да бъде реакцията на тази булевардна преса, която написа тези неверни и злепоставящи статии", каза още юристът. Колегата му Менко Менков пък изрази мнение, че прокуратурата се страхува от този процес, защото предварително е наясно, че ще загуби делото.

„Това поставя българската съдебна система в заложник на интереси, и дава възможност на прокуратурата да си избира съдия, нещо, което законът не допуска, тъй като никой не е застрахован, че в следващ момент, в същите тези издания без никаква художествена и културна стойност няма да се появят публикации за които и да е следващ съдия. Каквато и прозира целта на прокуратурата да не се дава ход на делото срещу г-н Цветанов, защото самата тя е убедена в своя крах", обясни Менков. По думите му, в една от публикациите в тези медии има цитирана официална позиция на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който казва, че следи отблизо писанията във вестниците и този процес. „Аз недвусмислено заявих, че двамата прокурори, които представляват държавното обвинение, не изпълняват собствената си воля и не работят по вътрешно убеждение, това са внушения на по-висшестоящи", категоричен бе Менков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай