Цветанов: Вече съм обвиняем

Цветанов: Вече съм обвиняем | StandartNews.com

София. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се сдоби с второ обвинение за това, че е отказал да разпореди прилагане на специални разузнавателни средства спрямо бившия директор на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов се появи в 16,40 часа, придружен от адвоката си Менко Менков и с автомобил на НСО.

Колата обаче не бе допусната в двора на следствието като служител на съдебната охрана обясни, че в следствената служба не могат да влизат автомобили на НСО. Това наложи Цветанов и адвоката му да прекосят пеша двора, за да се качат в кабинета на следователите, които му предявяват обвинението.

Престоят му вътре бе около час. На излизане Цветанов заяви: вече съм обвиняем. След което пожела да изкаже благодарност на служителите от ГДБОП, които са работили по разследването срещу сочения за кокаинов крал на Европа Ивелин Банев-Брендо, който преди ден беше осъден на 20 години затвор в Италия.

Цветанов отказа да коментира второто си обвинение като обясни, че не се чувства виновен и е действал съобразно законите на държавата.

„Дълго чаканото обвинение се оказа доста екзотично, защото става въпрос за искане за прилагане на специални разузнавателни средства за открадната една катерушка и една пързалка от село Първомайци, горнооряховско". Това каза адвокатът на Цветанов - Менко Менков. Той обясни,че следователките са същите, защото не е удовлетворено искането за отвода. Трябвало е да се прилагат специални разузнавателни средства за кражба на катерушка и пързалка, уточни адвокатът на Цветанов.

„Трябвало е да бъдат подслушвани лица, които са откраднали една катерушка и една пързалка. Пише им имената, не ги запомних. Някакви лица, които са може би... местни лица. Той посочи, че мотивацията е за открадната катерушка и пързалка – не от Орлин Тодоров, а от други лица. „Не е организирана престъпна група. Явно господин Тодоров е разследвал тази група или нещо от този род – нямам никаква представа", каза адвокат Менков. „Защо е сложил "не" г-н Цветанов, ще се даде отговр на въпроса в съда, каза още Менков.

Преди седмица бившият МВР-шеф бе привикан за първи път в следствието, но тогава обвинението му се размина, тъй като адвоката му Менков депозира искане за отвод на водещите разследването следователи, тъй като те се опитали да разпитват защитника в качеството му на свидетел. Срещу Цветанов вече има едно обвинение, което е за слаб контрол при използването на СРС и неправомерно подслушване, осъществявано от страна на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай