Цветанов: В ГЕРБ няма лобита по отношение на НДК

Цветанов: В ГЕРБ няма лобита по отношение на НДК | StandartNews.com

В ГЕРБ няма лобита по отношение на НДК. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV в отговор на отправен от парламентарната трибуна въпрос от страна на лидера на БСП: „Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?".

„В ГЕРБ няма лобита и доказателство за това са доклада, който министър Павлова е изпратила на прокуратурата и проверките, които са осъществени от контролните институции и също са предадени на прокуратурата", заяви Цветанов. „След като се желае от опозицията да има анкетна комисия, ние сме съгласни и нямаме абсолютно никакви притеснения за тези неверни твърдения, които се лансират от Корнелия Нинова. И не знам защо те реагираха толкова емоционално и толкова притеснено за това, че искаме да създадем анкетна комисия и тя вече е създадена вчера с решение на българския парламент за харченето на 1, 5 милиона лева на българския данъкоплатец за превъоръжаването и това, което трябва да се случи в армията", коментира още той. „Смятам, че разговорът, който беше проведен при министър-председателя между министъра на културата и министъра на европейското председателство даде много ясен знак къде отива културната дейност и къде остава другото, свързано с председателството", посочи Цветанов.

„Ще има анкетна комисия, ние сме дали своето съгласие като политически акт вчера, с решение, което имаме. Искам нещо да стане много ясно – ако БСП са работили по начина, по който твърди Корнелия Нинова, че те са отклонявали средства, че страната ни е трупала негативи, че е била изолирана от възможността да се възползва от европейската солидарност, в кабинета Бойко Борисов имаме само подем, икономически растеж, повече събираемост, намаляване на контрабандата. Всичко това води до тези политики, които ще реализираме в четири годишен управленски мандат", коментира още той.

„Понеже се създадоха погрешни впечатления в обществото и внушения, че има някакъв скандал, има вече от опозицията подобно говорене, ние сме съгласни да създадем тази комисия без абсолютно никакъв проблем тя да започне своята дейност. Ще има възможност да се говори по тази тема. Не виждам нищо лошо в анкетната комисия – когато се харчат много пари на българския данъкоплатец прозрачността е в интерес на всеки един политик", посочи Цветан Цветанов.

Той коментира и създадената анкетна комисия в парламента за избора на шведските изтребители „Грипен". „Има желание в българския парламент да разберем каква е истината за всички процедури, които са извършени до настоящия момент за предстоящото харчене и сключване на договор за 1,5 млрд. лева", коментира Цветанов. „Искаме да разберем кога е взето това решение, да знаем дали това е обвързано с изборите, които приключиха на 26 март, преди това или след това е взето това решение за отстраняването на един от участниците", посочи той.

Цветанов подчерта, че шведските изтребители „Грипен" са на въоръжение в шест държави, от които само две са членки на НАТО – Чехия и Унгария, и там има съмнения за корупционни схеми, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ. Ф-16 пък са на въоръжение в 28 държави, от тях 11 са членки на НАТО, направи сравнение той. Цветанов изтъкна също, че съседните ни държави – Турция, Румъния, Гърция, са закупили Ф-16. „Грипен" няма нито една военна мисия, а другите самолети имат поне 7-8, заяви още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай