Цветанов: Станишев да ми се извини

Ексминистърът иска доказателства за СРС-тата

Цветанов: Станишев да ми се извини  | StandartNews.com

Елин Пелин. "Предпоставки е едно, доказателство е друго" обяви Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и бивш вътрешен министър по повод приключилата проверка за нарушения в МВР със СРС-та. Той поиска още от Станишев да му се извини.

"Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-а - 2013-а, е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност. Когато вече се потвърждава, че това не е вярно и, че неговото твърдение, което е отправил лично към мен, е лъжа, аз искам да призова Станишев да излезе и публично да се извини за това, което каза. Той нямаше смелостта да заяви, че ще се оттегли от политиката",  каза Цветанов.

Той препоръча да приключи досъдебното производство, "за да бъдем обективни в оценките" и изрази съмнение, дали самият той не е бил обект на СРС.

"Извършена е една проверка в много кратки срокове на този етап и на база на тази констатация, която има от тази проверка, е образувано досъдебно производство спрямо длъжностни лица, които имат пряко отношение към контрола, който трябва да бъде осъществяван. Нека това досъдебно производство да приключи, за да бъдем обективни в оценките, които даваме", каза още Цветанов.

"Притеснявам се дали заедно с министър-председателя не сме подложени на незаконно подслушване", заяви Цветанов.

Във връзка с изчезването на записи от специлизирания автомобил, Цветанов каза: Аз не мога да твърдя, защото не знам и не боравя с тези доказателства, от данните на прокуратурата.

"Започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, дали не сме подложени с министър-председателя на незаконно подслушване", каза Цветанов. По думите му това можело да бъде осъществено точно по време на кампанията.

"Нека да бъдем отговорни в една изключително важна политическа кампания. Не противопоставянето, хулене и омаскаряването на институциите ще доведе до просперитета на България. Затова в тази кампания няма да използваме прокуратурата като политически аргумент, който да използваме в нашите политически послания, които даваме към българските граждани. Трябва да прекратим тази порочна практика на срастването на организираната престъпност с изпълнителната власт, категоричен е Цветанов.

Самият факт, че за този сигнал, който Сергей Станишев внесе при главния прокурор, преди това Алексей Петров лансира в публичното пространство, че се очакват големи скандали относно използването на СРС - направете си връзката - кой къде и какво е правил в тази държава", обясни Цветанов.

"Аз съвсем отговорно мога да заявя, че ако ми бъде възложено да бъда част от ръководството на МВР в следващ мандат, ще съдействам за това да продължи добрата практика, която наложихме в 41-то Народно събрание, да има парламентарен контрол, да има нормативни законодателни промени, които да доведат до оптимизирането, пълната гаранция и отпадането на всякакви съмнения за някакви злоупотреби в тези служби", заяви ексминистърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай