Цветанов: С Фонд "Пътна безопасност" ще и променим манталитета на водачите

Няма да търпим войната по пътищата да продължава, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Цветанов: С Фонд "Пътна безопасност" ще и  променим манталитета на водачите | StandartNews.com

Няма да търпим войната по пътищата да продължава и съвещанието, което премиерът Бойко Борисов направи, както и разговорите, които имах само преди седмица с представители на различните институции, са много ясен знак за това, обяви пред журналисти в Горна Оряховица зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

У нас имаше период, в който жертвите по пътищата от средно 1000 годишно намаляха на 600. Това беше период, в който имаше реални резултати от проведените политики. Сега трябва да обединим усилия да върнем тези нива и дори да ги намалим", продължи Цветанов. 

Като председател на ПГ на ГЕРБ и като народен представител вчера разговарях също с Алекси Стратиев, който е един безспорен капацитет, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ. Този опит трябва да бъде ползван. Предложих му да бъде част от екипа по подготовката и приемането на законодателни промени и на чисто организационните мерки, които трябва да бъдат предприети по темата – както от изпълнителната така и от законодателната власт. Вчера разговарях и с премиера Борисов, и се разбрахме в Народното събрание да поема ръководната функция, за да може да покажем стил и начин на взаимоотношения между различните парламентарни групи. Защото това е тема която не може да ни разделя", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ

Цветанов е убеден, че, че с рестартирането на Фонд „Пътна безопасност", в който да се събират пари от глоби, ще може нарушителите по пътищата, един вид да инвестират в изграждането на инфраструктура и в осъществяването на по-сериозен контрол. "Това е тема, с която ГЕРБ се ангажира по време на предизборната кампания, каза Цветан Цветанов. Искаме да го направим реално работещ и с приходите в него да бъдат реализирани сериозни превантивни проекти. Една от целите е на участъци от по 100 км да има минимум по три-четири камери", отсече той.

Цветанов допълни, че основният проблем е манталитета на водачите у нас, затова вина носят всички. "Ако ние самите осъществяваме самоконтрол, убеден съм, че ще можем да постигнем тези цели, които са жизненоважни за държавата – да спасяваме човешки животи", каза още Цветанов.

Една от функциите на Фонд „Пътна безопасност" ще бъде да инвестира и в превантивното образование на подрастващите, убеден е председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента. „Образованието трябва да бъде включено много активно защото всичко това не може да бъде функция само на МВР, необходими са общите усилия на местна, законодателна, изпълнителна власт, и неправителствения сектор. Надявам се на тези консултативни съвети, които правим да има възможност да отделяме бюджет за превенция в училищата – това, което правехме в периода, когато бях вицепремиер и министър на МВР", каза още Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай