Цветанов обсъди съдебната реформа с главния прокурор на Германия

Цветанов обсъди съдебната реформа с главния прокурор на Германия | StandartNews.com

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с федералния главен прокурор на Германия д-р Петер Франк. По време на разговора в германската столица Берлин, председателят на Комисията по сигурност и обществен ред Цветан Цветанов запозна главния прокурор с хода на реформата в българската съдебната система. Акценти в разговора бяха приетите с огромно мнозинство в Народното събрание промени в Конституцията, изпълнението на Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, промените в Закона за съдебната власт и НПК, както и предстоящите промени антикорупционното законодателство. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Главният прокурор на Германия д-р Петер Франк заяви, че следи отблизо съдебната реформа в България. Той подчерта, че засилването на взаимодействието между правоохранителните и правораздавателните органи в страните-членки на ЕС може да увеличи значително резултатите в противодействието на тероризма, финансовите злоупотреби и трансгранична престъпност. В този контекст двамата дискутираха и предизвикателствата пред идеята за създаването на Европейска прокуратура. По време на разговора Цветанов и Франк обсъдиха и последните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК) за България. Двамата се обединиха около извода, че оценките от ЕК играят важна роля в регулирането на законодателните процеси в България и че в духа на партньорството могат да се решават всички проблеми.

Заместник-председателят на ГЕРБ заяви пред федералния главен прокурор на Германия д-р Петер Франк, че заедно с фондациите „Конрад Аденауер" и „Ханс Зайдел" в България могат да се организират още форуми за изграждането на допълнителен капацитет за съдебната сфера и сектора за сигурност. На тези форуми ще продължат да се дискутират както предизвикателствата пред българската съдебна система, така и опита на Германия и останалите страни-членки на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай