Цветанов обеща помощ на Барние за Брекзит

Преговарящият от името на ЕС идва у нас за срещи с Бойко Борисов и парламента

Цветанов обеща помощ на Барние за Брекзит | StandartNews.com

България и родните власти имат готовност да подпомагат активно екипа на ЕС по време на преговорите с Великобритания. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с главния преговарящ от Брюксел за Брекзит Мишел Барние. Двамата разговаряха в рамките на 25 Среща на върха на председателите на парламентарните групи от ЕНП в националните парламенти на ЕС и Европейския парламент, която се провежда в Брюксел.

Цветан Цветанов пожела на Мишел Барние успех в преговорния процес и да защити в максимална степен интересите на европейските граждани, включително и на българите, които живеят или работят във Великобритания. Барние благодари за подкрепата и подчерта, че заедно с екипа си ще полижи всички усилия за гарантирането на справедливи условия за всички европейски граждани. Цветанов и Барние обсъдиха също предстоящото посещение в София на главния преговарящ от ЕС за Брекзит по-късно тази седмица и предстоящите му срещи с премиера и в парламента.

Дебатите за бъдещето на Европа трябва да се водят в непрекъснат диалог с всички европейски граждани. Целта е да не останат в коридорите на институциите в Брюксел, а да ангажират всеки един човек в ЕС като се водят както на национално, така и на регионално ниво. Около този извод се обединиха председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и председателят на Групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите Михаел Шнайдер.

Михаел Шнайдер подчерта, че за да се проведе реален диалог с гражданите, европейските политики трябва да се обясняват разбираемо за хората. Цветан Цветанов подчерта, че това е основна задача на ГЕРБ в България и доказателството, че европейските приоритети и ценности са водещи за българите е доверието, което те гласуваха за пореден път на изборите на партията на Бойко Борисов. ГЕРБ се справя успешно с превода на европейските послания на разбираем за гражданите език, категоричен бе Цветанов. От своя страна Шнайдер благодари на Цветанов за активната роля на българските региони в Комитета и подчерта, че техният силен глас се чува в организацията.

Стимулирането и поддържането на висок икономически растеж и постигането на ясни резултати в интерес на гражданите са първостепенните задачи пред политиците в Европа. Това заяви заместник-председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Естер де Ланг, отговаряща за връзките с националните парламенти, по време на среща с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че връзката между националните парламенти и европейските институции е много важна за сътрудничеството във всички области на развитието на страните-членки. Развитието на тези връзки е важен приоритет и за ПГ на ГЕРБ, заяви още Цветанов. Заместник-председателят на Групата на ЕНП Ланг заяви, че с изборите в Холандия, Франция и България, Европа е отбелязала важни победи над популистите, но европейските политици не бива да спират да работят в посока да показват на гражданите реалната ситуация и възможностите за решаване на проблемите им.

Европейската перспектива пред Западните Балкани и приоритетите на българското председателство на ЕС – това бяха основните теми по време на работна среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов със заместник-председателя на ЕНП и председател на Комисията по външни работи в Европейския парламент Дейвид Макалистър.

Цветанов и Макалистър припомниха и изказването на българския премиер Бойко Борисов на срещата на лидерите миналата седмица, в което той заяви, че стабилността в Югоизточна Европа е свързана в огромна степен с европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. Ето защо темата ще намери основно място сред приоритетите на българското председателство на ЕС следващата година, подчерта Цветанов. По време на разговора председателят на ПГ на ГЕРБ и шефа на външната комисия в Европарламента обсъдиха и отражението на политическите процеси в България върху ситуацията на Балканите. Дейвид Макалистър отбеляза, че след изборната победа на ГЕРБ и сформирането на правителство от премиера Бойко Борисов, България се възприема като остров на стабилност в региона. Вашият глас става все по-силен и се чува все по-високо в Европа, ето защо заслужавате поздравления за поредната изборна победа на ГЕРБ, каза още Макалистър пред Цветанов.

В края на срещата заместник-председателят на ЕНП и заместник-председателят на ГЕРБ си припомниха добрите резултати от срещата на кампанийните мениджъри на ЕНП, която се проведе в София. Дейвид Макалистър благодари на Цветанов за силната ангажираност на ГЕРБ към развитието и модернизирането на кампанийния процес на ЕНП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай