Цветанов: Като политици важно е да се опитваме да бъдем полезни (ОБОБЩЕНИЕ) СНИМКИ

Цветанов: Като политици важно е да се опитваме да бъдем полезни (ОБОБЩЕНИЕ) СНИМКИ | StandartNews.com

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията разговаряха с министъра на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан. Това се случи в рамките на работната визита в Румъния на българските депутати, която е по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния.

„Много е важно, че българският и румънският парламент имат толкова добре изградени връзки за сътрудничество в сферата на вътрешните работи. Радвам се, че сте тук и ще имате възможността да посетите структури, пряко свързани с работата на нашето ведомство", заяви министър Кармен Дан. Тя поздрави българската делегация за успешното протичане на европредседателството и съобщи, че част от приоритетите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство.

„Като политици важно е да се опитваме да бъдем полезни на практиците в сферата и да подпомагаме тяхната дейност чрез политическите си решения, за да гарантираме сигурността на гражданите", посочи Цветан Цветанов. Той благодари за подкрепата на председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар при приемането на процедурните правила за Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. „Ние също ще подкрепим Румъния в различните формати от сектор „Сигурност" по време на тяхното председателство. Включително и в рамките на Залцбургския форум", ангажира се Цветанов.

По-рано председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Генералния инспекторат на Гранична полиция в Румъния. Българските депутати бяха придружени от представители на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния, по чиято покана са на работно посещение в северната ни съседка. Членовете на Комисиите бяха посрещнати от заместник-директора на Гранична полиция Адриан Попеску. 

Попеску направи обзор на дейността на Гранична полиция и обясни как се управлява работата на звеното. В рамките на работната визита бе демонстрирано наблюдение на границите в реално време и бяха представени мерките за охрана на границите. На българската делегация бе показан и оперативният център за координация на структурите на гранична полиция и механизмът за извършването на анализ за риска.

На свой ред Цветан Цветанов запозна румънските си колеги с това как България охранява външните си граници, като подчерта, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия ЕС, се охранява отлично от държавата и това го потвърждават всичките ни европейски партньори.

Представителите на двете комисии се обединиха около заключението, че Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат приети като пълноправни членове на Шенгенското пространство.

По време на визитата си в северната ни съседка Цветанов и колегите му посетиха и Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC

В рамките на своето работно посещение в Румъния председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC. Българските депутати бяха придружени от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар.

„Този център има важна добавена стойност в работата с редица партньори от трети държави, които не са членки на ЕС", заяви Цветан Цветанов. По думите му центърът допринася към европейската сигурност посредством добрите си работни контакти с партньори от тези държави.

Веднага след като пристигна в Букурещ Цветан Цветанов се срещна със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество.

„Важно е след края на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на Румънското председателство да продължим да държим темата за нашия регион в европейския дневен ред", подчерта Цветан Цветанов.

Кармен-Илеана Михалеску посочи, че като съседи и партньори не само на европейско, но и на евроатлантическо ниво, двете страни трябва да продължат да работят активно за общите си интереси.

В срещата участваха народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание и от Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай