Цветанов: БСП да помоли своя президент да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов

Цветанов: БСП да помоли своя президент да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов | StandartNews.com

Нека БСП да се обърне към своя президент Румен Радев и да го помоли да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов, за да можем да гласуваме оставките, които те толкова искаха и за които ни обвиняваха, че ги бавим. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след днешния коалиционен съвет на управляващите.

„Надявам се, че все пак президентът ще подпише указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Защото ние сме в хипотезата самият Младен Маринов да каже, че желае да бъде освободен от тази длъжност и да бъде назначен за министър на вътрешните работи. Но към настоящия момент указът не е подписан. От изявленията на президента Радев от Рига останахме с впечатление, че когато се върне, ще подпише указа, но в случая явно се цели нещо по-различно от обичайното, което трябва да бъде при демокрация", каза още Цветанов.

По думите му съгласувателната процедура е задължителна при назначаването на бъдещата овакантена длъжност на главен секретар. „Но когато има волеизявление от самия главен секретар за освобождаване от длъжността, сме в съвсем друга хипотеза и Министерски съвет е стартирал процедурата за неговото освобождаване", коментира Цветанов.

„Обръщаме се чрез медиите – защото явно президентът Румен Радев желае диалог чрез медиите, и заявяваме, че сме готови за среща, при която президента да каже защо не иска да подпише указа. Не искаме да имаме конфронтация с президентската институция и президента на държавата", обясни Цветанов и изрази надежда, че разумът ще надделее.

По-умерен в призивите си бе лидерът на Атака Волен Сидеров. Предлагаме на президента Радев да направим среща, за да обсъдим всички обстоятелства за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, каза той.
„За да няма съмнение президентът, че нещо се върши през неговата глава. Това е най-добрият начин да се реши въпросът, другото е напрежение. Правим това предложение най-официално и ще чакаме отговор от президента. Когато той каже – ние сме готови да изясним абсолютно всичко", коментира Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай