Цветанов: Борисов се извини на Путин, че "Южен поток" е работа на социалистите

Цветанов: Борисов се извини на Путин, че "Южен поток" е работа на социалистите | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов се извини за това, че „Южен поток" е направен от социалистите, когато управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за посещението на премиера Бойко Борисов в Русия.

„Южен поток" беше грешно конструиран и заложен. Там лъхаше само корупционен механизъм и схеми", заяви той. „Времето ще покаже дали посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е било успешно или не", коментира Цветан Цветанов. „Трябва да отчетем, че премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и не би искал да излезе от рамката на единната позиция на ЕС", изтъкна той.

Цветанов коментира и ситуацията с АЕЦ "Белене". "До нея стигнахме точно благодарение на Корнелия Нинова и партията й, която днес казва, че посещението на Бойко Борисов в Русия не е било успешно. Трябва да се вземе ясното политическо решение в парламента дали проектът може да продължи, само и единствено на пазарен принцип. По данни на експертите проектът е на стойност около 20 млрд. лева. Държавата е платила около 3 млрд. лева. Трябва да е ясно дали проектът ще се реализира, или просто ще забравим за него", посочи Цветан Цветанов.

Цветанов репликира и президента Румен Радев. "Вчера чух коментар от президента Румен Радев, който пряко обвини премиера Борисов в намеса в законодателната власт. Съвсем отговорно мога да го уверя, че по никакъв начин премиерът не се е намесвал в законодателната власт. Напомняйки събития и случки от преди няколко месеца от страна на президента вчера, не му прави част. През този ден трябваше да има коментар за посещението на премиера и правителството в Русия", коментира Цветан Цветанов. „Премиерът е и председател на ГЕРБ, позицията винаги трябва да бъде съгласувана и на най-високо политическо ниво в партията", уточни той.

По повод заявеното от ДПС, че премиерът Бойко Борисов трябва да дойде в парламента, за да докладва за резултатите от посещението си в Русия Цветанов посочи: „Удачно и разумно е да има диалог между изпълнителната и законодателната власт. В предстоящите дни министърът на енергетиката е напълно достатъчен, за да обясни какви са резултатите от проведените разговори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай