Цветанов: 5000 граждани на ЕС са били бойци на "Ислямска държава" /ОБНОВЕНА/

Цветанов: 5000 граждани на ЕС са били бойци на "Ислямска държава" /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Около 5000 са гражданите на ЕС, които са били наемани като бойци за „Ислямска държава". Това обяви на пресконференция председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол.

„По всяка вероятност търсят начин да се приберат по родните си места и вече стават една много по-сериозна потенциална заплаха за ЕС", коментира Цветанов.

По думите му Великобритания е една от най-надеждните системи за сигурност в ЕС, но е и един от най-големите доставчици на информация за системите на Съюза. „Убеден съм, че всички национални парламенти, лидери на европейски институции, всички политици ще търсим възможността да не изгубим един съществен източник на информация", каза още Цветанов.

Той коментира и желанието за сътрудничество на Европол.

"Европол действително се отвори към всички потенциални партньори, поясни Цветанов. - Успяхме да постигнем този значим политически консенсус, за да можем да започнем и съответната работа, свързана с парламентарния контрол на Европол. Убеден съм, че със заложеното в многогодишното планиране, виждаме стратегическото партньорство със САЩ. Виждаме какви са акцентите в партньорството на Европол с Близкия Изток, Северна Африка и Западните Балкани, които са част от Европа. Всички знаем, че най-важното за Западните Балкани е евроатлантическата ориентация", заяви Цветанов.

„Европол действително се отвори към всички потенциални партньори, за да можем да споделяме значима информация и да се правят правилните анализи със съответните препоръки. Убеден съм, че с това, което предстои да направи Европол в предстоящите години, ще може да гарантираме сигурността на ЕС и да боравим с много повече анализи", каза още Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай