Цветан Цветанов: БСП търсят политическо противопоставяне с Истанбулската конвенция

Цветан Цветанов: БСП търсят политическо противопоставяне с Истанбулската конвенция | StandartNews.com

БСП търсят политическо противопоставяне с Истанбулската конвенция. Това каза в предаването „Тази сутрин" по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Когато говорим за Истанбулската конвенция, когато се заграваме със страховете на хората, замисляме ли се какво причиняваме на всички тези 1 милион жени в България, които са подложени на домашно насилие", попита той.


„ЕС се присъединява към Истанбулската конвенция. Всички държави членки я подписват и започва ратификацията в съответните парламенти. В момента в 18 държави Истанбулската конвенция е приета, в другите процесът все още продължава", подчерта Цветанов.


По думите му държави, които са много по-консервативни и са извън ЕС – Турция, Сърбия, Албания, Грузия, са приели Истанбулската конвенция и там няма такъв проблем.

„Когато се гласува в ЕП, европейските депутати от БСП, ГЕРБ и от ДПС гласуват за Истанбулската конвенция", изтъкна Цветанов.

„Премиерът Бойко Борисов не е изпращал есемеси, но имаме практика в нашата парламентарна група, когато има важно гласуване и знаем, че присъствието на народните представители в пленарната зала е много по-важно, да се освобождават от всякакви други странични ангажименти", посочи той.

„Ние сме системна партия, когато имаме поет ангажимент да се придържаме към европейското законодателство и гарантиране на защитата на жените и на децата от насилие, сме длъжни на първо място като родители, като хора да подкрепим подобни мерки", допълни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

„Никой не ни притиска, но това е ангажинмент на всички държави членки, които са подписали Истанбулската конвенция, а няма държава, която да не я е подписала", изтъкна той.

Президентът Румен Радев има една цел – иска да се поддържа противопоставянето в българския парламент, той да участва в допълнителното рушене на българския парламент, за да може да се чувства по-консенсусен, по-значим и по-забележим, каза още Цветанов.

„Основателна ли е критиката да отчетеш едногодишното си участие в президентската институция и да кажеш, че разбираш от медиите за това, че премиерът кани друг президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъда на президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител и да подкрепя и поощрява всяка външна международна активност на българското правителство и на българския парламент", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай