Цонев: Изкупвачите на тютюн с в картелно споразумение

Цонев: Изкупвачите на тютюн с в картелно споразумение  | StandartNews.com

София. "Имаме информация, че фирмите, които изкупуват тютюн са в картелно споразумение за цената и затова бавят процеса по изкупуване", заяви от ефира на bTV председателят на парламентарната бюджетна комисия и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев.

"През 2014 г. е заложено увеличение от 40% на парите за премиите за тютюнопроизводителите. Изкупвачите са си направили сметката тези 40% да влязат при тях, намалявайки цената, на която изкупуват тютюна. Искам да ги предупредя, че ще информирам ръководството на партията и ще предложа да сезираме КЗК, която да образува дело за картел срещу тези изкупвачи", зарече се Цонев.

Според него тази схема е лесно доказуема и ще последват тежки санкции и глоби за изкупвачите "и сметката им ще излезе крива". Политикът апелира изкупвателната кампания на тютюна да започне навреме.

"Би било добре изкупвачите да ме слушат, защото аз не говоря празни приказки, би било добре на пазарен принцип и сега да започне навреме изкупвателната кампания, съветвам ги да пристъпят към изпълнение на договорите си, не ги заплашвам, съветвам ги", заяви още Цонев.

По-рано днес от ДПС изразиха подкрепа за протест на тютюнопроизводителите от страната, които блокираха международния път за Турция заради ниските изкупни цени на продукцията им и забавената изкупвателна кампания.

Председателят на бюджетната комисия заяви също така, че всички заявки за връщане на ДДС от декември са изпълнени и ДДС-то е върнато. Според По негови думи данъчните приходи за 2013 година ще бъдат с 80 или 100 милиона лева повече от предвиденото.

Цонев определи кадровите промени в Агенция "Митници" като закъснели. "Закъсняха кадровите промени в митниците, действахме колебливо и най-вероятно там няма да успеем да изпълним заложеното в програмата, но ще го компенсираме, от края на ноември процесът е овладян".

Той продължава да е на мнение, че именно програмата на правителството е коалиционното споразумение на управляващото мнозинство. "Този кабинет е програмен, той се избира с програма, която я правихме екип от ДПС и БСП и премиерът Пламен Орешарски, след като сглобихме програмата и беше одобрена от двете партии и от премиера, ние гласувахме кабинета и програмата. В тази програма е записано, че не се предвижда промяна на преките данъци до края на мандата на кабинета", добави Цонев във връзка със скорошната идея на БСП за връщане на подоходното облагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай