Цонев: БСП и ДПС ще свалят ветото от актуализацията

Цонев: БСП и ДПС ще свалят ветото от актуализацията | StandartNews.com

София. БСП и ДПС заедно ще свалят ветото на президента от актуализацията на бюджета. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Депутатът от ДПС ще ръководи заседанието на комисията точно един ден преди извънредното заседание на Народното събрание, което ще прекъсне почивката на народните представители.

Двете парламентарни групи имат общо 120 депутата. Те се нуждая от още поне един глас, за да получат мнозинство, но според Цонев подчерта, мнозинството от двете ще преодолее ветото. Предложението към комисията ще бъде ветото да бъде отхвърлено, коментира Цонев и уточни, че мотивите за него са „несъстоятелни и оборими".

Не се водят разговори с Атака, допълни Йордан Цонев и напомни, че националистите ще гласуват срещу ветото на актуализацията. С 11 гласа на Атака, от втория път, бе отхвърлено първото президентско вето, което 42-то Народно събрание преодоля – по текстове от Закона за СРС.

„Съдейки от изявленията на лидера Волен Сидеров, предполагам, че те ще гласуват срещу ветото. Виждам, че „Атака" се придържа към една линия, обещали са на избирателите си, че ще свалят от власт ГЕРБ и го направиха", каза още Цонев. Планът „Сидеров" е диаметрално противоположен на „нашия" план „Орешарски", уточни той и обясни, че националистите не подкрепят кабинета на Пламен Орешарски.

„Президентът се разминава със себе си," каза депутатът от ДПС по повод наложеното вето от Плевнелиев. И посочи, че в доклада, който съпровожда Закона за изменение на държавния бюджет, е записано какви 286 млн. лева ще се похарчат, и продължи, че „само това е увеличението на разходите".

„Тези пари не се харчат непрозрачно, а с решение на МС, обнародва се в Държавен вестник. Там се описва точно до стотинка защо се харчат и къде", добави Цонев.

„Борисов и ГЕРБ са изхарчили цял 1,1 млрд. лева, от които близо 400 млн. лева са били дадени на Плевнелиев като министър на регионалното развитие. Той ги е изхарчил по същия начин с постановление на МС и тогава това е било не непрозрачно," каза председателят на бюджетната комисия. Вносителите на промените са се съобразили с критиките към тях, въпреки че „икономическите аргументи на противниците на актуализацията на бюджета" са „несъстоятелни", уточни Цонев. Това е станало преди президентът да наложи вето.

„Президентът беше поканен да дойде в Народното събрание и отправям тази покана и от името на ДПС, за да чуе контрамотивите. Нека хората си направят изводите," каза депутатът от ДПС по повод това, че държавният глава отклони поканата на Михаил Миков вчера.

„Плевнелиев се позиционира в политическото пространство напук на ролята, която отрежда Конституцията на президента. Отговорността от налагането на вето си е лично на президента", категоричен бе Цонев.

„Ние не плащаме избирателно, а за всяка свършена работа. Ако бъде плащано избирателно би трябвало да се сетят всички и самият Плевнелиев, че май ще плащаме избирателно на фирмите на ГЕРБ, защото техните фирми вършеха поръчките, така че това е малко смешничко", продължи депутатът и обясни, че вече се е уморил да говори: „защото резервът е 5,6 млрд. лева към 1 август, на 22 август от него ще се платят 800 лева по дълга от февруари".

„С този дълг не се увеличава това бреме. С дълг се връща дълг. Ние не увеличаваме и лихвите. Ние ще върнем дълга с нов дълг и ще си платим и лихвите, които може би дори и ще бъдат по-малки", каза председателят на бюджетната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай