ЦИК уточни, че пази бюлетините-мостри в каса

ЦИК уточни, че пази бюлетините-мостри в каса | StandartNews.com

София. Получените от ЦИК бюлетини-мостри от всички избирателни райони се пазят в каса. От съображения за сигурност те не са изнасяни и показвани за заснемане. Това съобщава ЦИК в специално съобщение по повод на днешната пресконференция на прокуратурата.

"Образецът на бюлетината се приема от ЦИК като част от изборните книжа, а макетът на бюлетините за всеки от 31 изборни райони в България и извън страната се одобрява от ЦИК, след което започва отпечатването им за гласуването в изборния ден. Разпределението на бюлетините по изборни райони и извън страната се извършва от Министерския съвет, като орган, осъществяващ организационно-техническата подготовка на изборите. Съгласно Изборния кодекс пътят на готовите бюлетини е от печатницата към областните администрации, които ги разпределят по общините на тяхна територия, а в деня за размисъл – 11 май 2013 г. общинските администрации ги разпределят по секции.

С писмо № 02-19-48 от 10 май 2013 г. Администрацията на Министерския съвет е изпратила на ЦИК по 3 броя бюлетини за гласуване в изборите за народни представители за всеки изборен район, както и 3 бр. бюлетини за гласуване извън страната, или общо 32 вида бюлетини по 3 броя. Бюлетините са по образец, фабрично сгънати и слепени с лепило, което показва, че са откъснати от кочани.

Получените бюлетини се съхраняват в касата на ЦИК и те не са използвани. От съображение за сигурност същите не са изнасяни и показвани за заснемане. Предоставените от Администрацията на Министерския съвет на ЦИК образци на отпечатаните бюлетини е трайна практика, предхождаща мандата на тази Централна избирателна комисия", заявяват от ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай