ЦИК: Няма пряка агитация в деня за размисъл

30,53% за ГЕРБ, 26, 61 % за Коалиция за България, 11,31% за ДПС, 7, 30 % за Атака, сочат окончателните резултати на ЦИК

ЦИК: Няма пряка агитация в деня за размисъл | StandartNews.com

София. „Няма направен призив за пряка агитация в деня за размисъл". Това каза на специална пресконференция председателят на ЦИК Красимира Медарова . "Централната избирателна комисия (ЦИК) изпълни основните си ангажименти по организация на изборите, излезе с легитимен резултат в законосъобразния срок", допълни още Медарова.

Действителните гласове на изборите на 12 май са 3 542 195. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ралица Негенцова.

Разликата между хората, които са гласували за ГЕРБ и БСП, е 139 064 души. За ПП ГЕРБ са гласували 30,53% или 1 081 605 души. За Коалиция за България са дали вота си 942 541 души или 26,61%. ДПС имат одобрението от 11,31% или 400 466 души. За Атака са гласували 258 481 души или 7,30%.

Окончателните резултати показват, че ГЕРБ ще има 97 депутати в парламента. От Коалиция за България влизат 84 депутати, а от ДПС 36. Четвъртата партия Атака ще има 23 представители в парламента.

„Има решение на ЦИК от деня за размисъл по отношение на това дали е нарушено мълчанието. Гледахме три часа записи. Установихме, че се правиха изявления по сигнал, който не е дошъл до нас. За членовете на ЦИК политическа агитация по съществото си не е била извършена в деня за размисъл. Коментираше се само и единствено сигнал, който не беше стигнал до нас, а се коментираше по медиите", обясни Мария Мусорлиева от ЦИК.

Красимира Медарова уточни, че на регулация подлежат много тесен кръг от нарушения. По думите й най-правилното определение на „агитация" е „призив да се гласува в подкрепа на една или друга политическа сила". „За да се отчете, по смисъла на Изборния кодекс, че има предизборна агитация в деня за размисъл, трябва да се отчете, че има отправен призив. Призив в излъчените пресконференции за пряка агитация няма. Ние изгледахме внимателно материалите. Независимо, че се коментират предстоящите избори, както и участниците в тях, по смисъла на Изборния кодекс агитация няма" допълни Красимира Медарова.

Медарова обясни, че след като бъде сезиран, Конституционният съд сам ще прецени дали има основания за касиране на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай