Цацаров: Трудно е да извървиш пътя от министър до обвиняем

Цацаров: Трудно е да извървиш пътя от министър до обвиняем | StandartNews.com

София. "Тъжното е, че трябва да извървиш пътя от министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не е. И това, че собствената ти наредба противоречи на конституцията", така главният прокурор Сотир Цацаров коментира действията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който отказа да бъде регистриран като криминално проявен и бе глобен със 100 лева по закона на МВР.

"Колко български граждани ги разхождат натам-насам, колко български граждани са били подложени на криминалистична регистрация като криминално проявени, благодарение на наредба, която е подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба", попита Цацаров.

Той допълни, че след като на хиляди хора са повдигнати обвинения и те са преминали по същата процедура, какъв е мотивът само на един тази процедура да не бъде приложена, особено след като той самият я е създал.

"Ако осъзнаваш, че собствената ти наредба противоречи на конституцията, в момента, в който тя засяга собствените ти права, това означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал и в момента, в който тя засяга правата на хиляди хора", обясни Цацаров.

Той коментира и думите на адвоката на Цветанов - Менко Менков, който вчера заяви, че делото е смешно и се отнася за някаква катерушка и пързалка. "Нека ви кажа – да, катерушка има, да – пързалка има. Но да не говорим с факти от делото, а да говорим хипотетично. Ако си представим, че освен кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, когато полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица да ги преместят пред друг хотел, който е стопанисван от него. Ако си представим, че освен катерушки имаме и изнудване, освен изнудване имаме и длъжностно престъпление и стигнем до извода, че съдията е подписал СРС-тата, Дали ще опрем само до катерушката", бе отговорът на главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай