Цацаров: Политици са замесени в случая КТБ (ОБЗОР)

Цацаров: Политици са замесени в случая КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Имената им ще излязат наяве в съда, обеща прокурор №1

"Има политици, замесени в случая КТБ, и техните имена ще излязат наяве в съда". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров от Пловдив. "КТБ не е нормална банка и затова в случая не може да се подхожда по нормален начин. Държавата отгледа тази банка и я толерираше. От създадените там практики се възползваха определени политически сили и когато рано или късно влезем в съдебна зала, всичко ще стане ясно", категоричен бе обвинител номер 1. Той добави, че истината за КТБ няма да бъде скрита, но няма да бъде изнасяна на пресконференции на прокуратурата и че няма да е цялата истина, ако бъде изнасяна на пресконференции на политически партии. "Цялата истина ще излезе в съда, там няма да скрием нищо", категоричен беше главният прокурор. Т

ой обясни намесата си в кризата с КТБ с факта, че не става дума за банка, стигнала по естествен начин до финансовата си смърт. "Имаме една банка, която години наред е била грижливо създавана, грижливо подхранвана и грижливо държана под похлупак. Този похлупак го е имало - създаден от държавата, от политическите структури и е бил удобен на всички. И понеже е бил удобен, далеч е надскочил финансовите параметри на една банка и едва ли не се е превърнал в една структура, която малко или много е имала досег с немалък брой политици, общественици и представители на медиите, и в крайна сметка тук не можем да приложим аршина, който прилагаме в нормалната ситуация", обобщи Цацаров.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна в централата на партията с вложители в КТБ и експерти. Двете страни набелязаха четири стъпки във връзка със ситуацията около банката. Според първата двете страни продължават да настояват за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, тъй като до момента не е изработена пътна карта за оздравяването на КТБ. Затова настояват Искров да депозира оставката си още в първия ден от работата на новото Народно събрание. Второто нещо, около което се обединиха вложителите и ръководството на ГЕРБ, е, че в следващия парламент се ангажират в синхрон с останалите парламентарно представени партии, да предприемат всички законодателни мерки, които биха подпомогнали оздравяването на КТБ. Трето - настояват всички държавни институции да гарантират, че до окончателното решение за КТБ ще гарантират, че няма да се допускат злоупотреби с активите на банката. На четвърто място, двете страни настояват виновните за състоянието на КТБ, след необходимото разследване и доказване на вината им, максимално бързо да понесат своята отговорност.

Експертният съвет заплашва с улицата

И от Експертния консултативен съвет за решаване на казуса "КТБ" заявиха, че ще поискат официално оставката на управителя на БНБ Иван Искров и на целия УС на БНБ. Това се планира да стане на 7 октомври пред 43-ото Народното събрание. Не изключваме и уличен натиск, работим и по такава хипотеза, казаха от съвета по време на срещата си с председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. От консултативния съвет запознаха КФН с пакета от промени в банковото законодателство, което ще представят на 29 септември пред политическите сили и което ще гарантира в бъдеще преодоляване на проблеми като КТБ. Мавродиев обвини ръководството на БНБ и квесторите на КТБ в арогантност и подчерта, че се работи при дефицит на информация.

Искров: Няма решение без парламент

"Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката", заяви пред БНТ управителят на БНБ Иван Искров днес. По думите му единственият "все по-теоретичен вариант" е сегашните акционерите да "сипят една торба пари в размер на 6.5 млрд.", с които да попълнят капитала на КТБ. Той обаче посочи, че още от самото начало Държавният резервен фонд на султаната на Оман говорят за държавна помощ. "Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решение на Народното събрание", посочи Искров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай