Цацаров писа на Борисов: 190 000 боеприпаса стоят в Горни Лом

Цацаров писа на Борисов: 190 000 боеприпаса стоят в Горни Лом | StandartNews.com

В склад, незасегнат от трагичната експлозия в завода за утилизация "Миджур" в Горни Лом, при който 15 души бяха убити, има още 190 614 невзривени боеприпаса. С тези данни премиерът Бойко Борисов е запознал министрите си. Информацията идва от писмо на главния прокурор Сотир Цацаров, адресирано до министър-председателя. "Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие", възмущава се премиерът Борисов. До следващата сряда министрите на вътрешните работи, финансите и отбраната трябва да измислят какво да направят с тези боеприпаси, за да не се стига до следващи инциденти.

МВР шефът Веселин Вучков вече е изпратил охрана на склада. Единият вариант, става ясно от стенограмата, е Министерството на отбраната да ги утилизира в Костенец. Според Николай Ненчев обаче тепърва трябва да се изучават тези мини, а заводът там ще може да утилизира по най-много 220 боеприпаса на ден, което би отнело над две години. Възможно е и споразумение с русенската фирма "Дунарит". Министърът на отбраната посочва и друг проблем - поделенията са задръстени с други взривни вещества, които са купени от частни фирми, но стоят непотърсени.

От стенограмата става ясно още, че частни фирми да закупуват такива боеприпаси и да ги утилизират може да бъде забранено, за да бъдат избегнати бъдещи инциденти. А Министерството на отбраната да стане монополист в сектора и да утилизира само боеприпаси, използвани от Българската армия, а вносът на чужди да бъде забранен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай