Цацаров одобри промяната в Конституцията

Цацаров одобри промяната в Конституцията | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров се изказа позитивно за готвените промени в работата на съдебната власт, лансирани вчера от премиера Бойко Борисов. Според него предложените промени в Конституцията звучат реалистични, прагматични и осъществими. По думите му тази промяна би била позитивна.

Цацаров посочи, че оттук нататък е важно това, което е казано, да бъде видяно и в написан вид. „Едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на Конституцията да ни бъдат представени. Тогава ще може съвсем конкретно и ясно да се коментира", посочи Цацаров. Той заяви, че неговото отношение към това, което му е представено от министър-председателя, министъра на правосъдието и председателят на Народното събрание, е положително.

Главният прокурор посочи обаче, че съдебната реформа, която се реализира вече 25 години, не може да се изчерпи с промени в Конституцията. „Промените трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони. Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали без да бъдат променени основните закони и основните правила, по които работят Съд и Прокуратура. Тоест един такъв път с прагматични промени, трябва да върви ръка за ръка с промените в Конституцията", заяви Цацаров. И уточни, че идеята главният прокурор да се отчита пред Народното събрание веднъж годишно е именно на държавното обвинение. „Аз не виждам нищо лошо в това. В крайна сметка така, както има някаква форма на парламентарен контрол за останалите държавни институции, трябва да има и по отношение на главния прокурор, упражняван първо от ВСС и после от Парламента", посочи Цацаров.

Според него прокурорите не трябва да се избират от народа, тъй като това е обвързано с финансиране на кампании.

Главният прокурор коментира и темата за съдия Румяна Ченалова. "За мен колегите прокурори, които са работили по случая, са си свършили работата", каза той и прогнозира, че освобождаването й под парична гаранция ще бъде протестирано от прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи във Велико Търново, че до седмица ще бъдат обявени причините за втория взрив в Иганово.

"Има прекалено много съвпадения, има прекалено много неща, които на пръв поглед изглеждат случайни. Използвам микрофоните ви, за да посъветвам хората, заемали или не едни или други позиции в Министерство на икономиката и особено в Министерството на отбраната, да спрат спекулата със саботаж, не саботаж, версии да дават или да изнасят факти, на които са присъствали по една или друга причина. Ние, мисля, че ще се опитаме да стигнем до положението, каквото е то действително", каза Сотир Цацаров. И допълни, че до седем дни се очаква и развитие по случая с хотел "Вероника".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай