"Цанков камък" удря Бойко в сърцето

Пълнят бюджета с такса за вятър и слънце

"Цанков камък" удря Бойко в сърцето  | StandartNews.com

София. Като чуя „Цанков камък” и ме заболява сърцето. Това признава пред министрите от кабинета премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата на МС. Повод за коментара му става осбъжданото решение за даване на НЕК право на строеж върху държавни имоти, за да се изгради обект „Въздушна линия 110 КV ВЕЦ „Девин” – ВЕЦ „Цанков камък”.

Икономическият министър Делян Добрев обяснява, че електропроводът е необходим за захранване осветлението и вентилацията на тунела по новия път „Михалково-Девин” и без него не може да бъде въведен в експлоатация обект 2 – „Цанков камък”.

"Те без вентилация и осветление ли са го пуснали?!", пита Борисов. "Там нищо няма узаконено", отговоря строителният министър Лиляна Павлова. Тя обяснява, че когато е строен пътят, проектът не е съгласуван с АПИ. Осветлението и вентилацията са направени без да имат право на строеж, без да имат документи.

Бойко: Късаш ми живо место

"Все едно ми късаш живо месо, защото 3,5 милиона отиват пак там", казва Борисов. "Питам, какво казва титанът на строителството Михалевски по тази тема, като говорите за пътища, колегиално? Кажи - господин Михалевски, като ми задаваш по 20 питания, ела да отидем да видим какво си строил ти като заместник-министър, ела там да ти видя знанията и познанията", коментира още премиерът.

Той отново се ядосва на "наглостта" на опозицията. "Нали казват, че могат да управляват, че искат да управляват пак. Искат да управляват незаконно ли?! Обърни се към него – господин Михалевски, каня Ви в удобно за Вас време, защото ти си джентълмен, когато кажете да отидем да видим какво сте строили, как си строил ти, за да мога да се поуча от теб, титанът на строителството, искам да се поуча. Ела да отидем да ми кажеше как се строи, примерно, защото ми трябва бързо да строя един тунел сега под Шипка и да ми дадеш акъл как мога да го построя без разрешения, без еди какво си, просто как го правите вие, как успявате, хора, и за толкова много пари?! Кажи – и аз искам за 200-300 милиона да направя един път километър и половина-два, примерно нещо такова. Обърни се публично към него", казва Борисов.

Павлова-джентълмен и младо момиче

Премиерът продължава: "Кани и господин Овчаров. Кажи – Вие, господин Овчаров, понеже сте от 20 години в парламента, били сте толкова пъти министър, елате и ни покажете как става тази работа, ние някак си не можем да постигнем такива високи цени, много ниски са ни цените, елате, кажете как правите двулентов път за 240 милиона, много ми е интересно. Кажи – моля Ви, имам нужда, аз съм младо момиче, сега се уча на строителство, как правите тунел без разрешения, на мен не ми дават, този Борисов е лош, не ми дава така да строя, а искам да отида и да му кажа – виж как са строили предишните без разрешения, без нищо, без документи. Вярно, после някой ходи да го поправя, но тогава няма да сме ние на власт.

Павлова отбелязва, че с "парите, с които те построиха този третокласен път, ние правим магистрала. Сравнението е ясно, хората ще го видят".

" Кани ги, ти си джентълмен. Кани ги, поучи се. Питай как става тази работа? Даже и Орешарски покани и го питай – ти си го финансирал, откъде такива пари? Нашият Дянков 3,5 милиона премиерът го държа на вратата да ги даде, как ти им даде 240 милиона? Покани го и него и го питай – откъде ги извади тези пари? Покани и Делян Добрев, защото НЕК има 1 милиард задължения. Кажи – виж, тези хора, които са ги дали, вземи си ги сега", продължава да нареджда премиерът.

Събират такса и за вятъра

По време на заседанието финансовият министър Симеон Дянков, че се предлага "такса между 25 и 35% върху всички проекти за алтернативна енергия, особено слънце и вятър, която да се калкулира в зависимост от това кога е влязъл този проект в дейност".

"Между 25 и 35%, от които те смятат, че ще съберат около 2,5 милиарда евро. В смисъл – и в други държави се осъзнава. Същото има и в чешкия бюджет от миналата седмица. Същото има и в германския бюджет, който пък следващата седмица влиза. Явно в Европа има едно осъзнаване по-общо, не само заради кризата, това явно играе роля, но и заради приоритетите в енергетиката", коментира Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай