Цачева с няколко урока, които да следват новите 240 народни представители

Цачева с няколко урока, които да следват новите 240 народни представители | StandartNews.com

София. Да си пръв сред равни е задача нелека, защото председателят трябва умело да балансира, но смело да направлява, да координира и да инициира. Първият сред равни трябва да полага усилия за сближаване на позиции, колкото и те да са непримирими, особено след предсрочните парламентарни избори. Това заяви Цецка Цачева във своето първо слово от трибуната на парламента като председател на Народното събрание. 

Вотът отреди в 43-тото Народно събрание парламентарно представени да са осем политически сили. Близо 95% от българските граждани са праламентарно представени в състава му. Лошото е, че повече от половината не гласуваха на предсрочните избори. С този резултат избирателите ни дадоха няколко урока, каза Цачева.

Урок за смирение:

За да признаем истината за нашите грешки и пропуски и да признаем, че ние сме само представители на суверена. Никой, на какъвто и пост да се намира, не е по-голям от народа си. Трябва час по-бързо да работим по интересите на хората, а не според нашите интереси, обясни председателят на НС.

Урок за помирение:

Политическата битка е част от демокрацията, но политическите войни минаха границите на разума. Те нажежиха общественото напрежение до краен предел. Поставихме физическа стена срещу суверена. Оградата около НС никога повече не трябва да се появява, категорична бе Цачева.

Урок за единение:

Само с това можем да постигнем възход и няма да се уморя да го повтарям. Единението е съгласието за пътя, по който вървим. Единението е онази увереност, че можем да го извървим заедно - всички професии, всички етноси, млади и стари ... Можем да го постигнем, ако не се делим и в парламента, продължи представителят на ГЕРБ.

Съединението прави силата. Нека не го забравяме и за миг, каза председателят на НС пред новите 240 народни представители.

Урок за отговорност:

Да поемем отговорност за днешния и утрешния ден на народа, да забравим партийните интереси и да търсим най-добрите законодателни решения за хората, които са ни изпратили тук, гласи урокът на отговорност.

"Нека научим тези уроци и нека да покажем, че можем да бъдем на висотата на очакванията, които имат към нас. Ние нямаме друг полезен ход. Тежката действителност изисква от нас спешни законодателни мерки. Длъжни сме да излъчим управление, изпълнителна власт на България. Тревожната демографска картина я познаваме всички, бюджетната дупка, високите нива на безработица . . . . Националното богатство трябва да се събира, а не да се разпилява. Децата ни заслужават по-добро образование, а всички ние по-добро здравеопазване", изтъкна тя.

Ще продължа линията на прозрачност и откритост в Народното събрание. Няма да пожаля сили, вярвам, че ще разчитам на опита и на диалогичния тон на честния и открит дебат на всеки един от вас. Благодаря ви за доверието, завърши Цецка Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай